Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A leköszönő KFOR-parancsnok szerint a szerbek többsége nem akar konfliktust

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 29. 8:47

A radikális politikai csoportok és bűnözői szervezetek fokozatosan veszítenek támogatottságukból a túlnyomórészt szerbek lakta észak-koszovói térség lakosságának körében, amelyet egyre inkább a napi problémák foglalkoztatnak – állapította meg az augusztus 28-i, keddi belgrádi médiajelentések szerint a NATO vezette nemzetközi békefenntartó erő, a KFOR leköszönő német parancsnoka.

Erhard Drews értékelése szerint a helyi szerbek 95 százaléka ellene van egy nyílt konfliktusnak. A KFOR Észak-Koszovóban mindig akkor kerül veszélybe – szögezte le –, amikor a mozgásszabadságot bővíti, vagy a szerbek által emelt úttorlaszokat felszámolja. Az ellenállók részint olyan radikális politikai aktivisták, akik szeretnék megőrizni Észak-Koszovóban a jelenlegi állapotokat, illetve közönséges bűnözők, akik csempészügyleteik fenntartásában érdekeltek.

A KFOR-parancsnok nem zárta ki azt sem, hogy a két csoport között szoros kapcsolatok lehetnek.

A nemzetközi békefenntartó erőnek időközben sikerült – egy kivételével – az észak-koszovói szerbek által a múlt évben emelt valamennyi úttorlaszt eltávolítania. Ezek célja, hogy megakadályozzák a koszovói vámosokat és határőröket a Szerbiába vezető két határátkelőhely – Jarinje és Brnjak – ellenőrzésének átvételében.

Az egyetlen még megmaradt úttorlaszt – amely a Kosovska Mitrovicát kettészelő folyó, az Ibar hídján áll – Drews az „ellenállás jelképének" nevezte a szerb Blic napilap jelentése szerint.

A koszovói háború (1998-99) befejeződése óta az Ibar-híd képezi a „határt" a déli, albánok lakta, illetve az északi, szerb lakosságú városrész között.

Az észak-koszovói szerb népcsoport az idén, év elején rendezett, általa kezdeményezett „népszavazáson" meggyőző többséggel elutasította, hogy a pristinai hatóságoknak bármiféle jogosítványuk legyen a térségben. A referendum eredményét azonban sem Pristina, sem Belgrád nem ismerte el. Észak-Koszovóban különböző becslések szerint 40-60 ezer szerb él.

Drews tábornokot szeptember 7-én honfitársa, Volker Halbauer vezérőrnagy váltja a KFOR-parancsnoki tisztségben.