Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lengyel kormány átíratná a náci táborok múzeumainak internetes címeit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 2. 14:55

Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter felkérte az ország területén található egykori náci koncentrációs és megsemmisítő táborok múzeumait, hogy töröljék a .pl (Poland, azaz Lengyelország) kiterjesztést internetes címeikből. Zdrojewski az ellen kíván küzdeni, hogy a világ számos sajtóorgánumában e táborokat „lengyel táborokként” említik. A miniszter a PAP lengyel hírügynökség által idézett nyilatkozatában más megoldást, például a „.eu” (Európai Unió) kiterjesztést javasolta a múzeumok internetes címének.

Zdrojewski konkrétan a felügyelete alá tartozó három múzeumot – az egykori auschwitz-birkenaui (Oswiecim-Brzezinka), a stutthofi (Sztutowo) és a majdaneki tábor múzeumát – kereste meg a kéréssel.

Lengyelország évek óta hevesen tiltakozik külföldi sajtóorgánumoknál az ellen, hogy „lengyel megsemmisítő táborokként" aposztrofálják ezeket a létesítményeket. A megjelölés Varsó érvelése szerint félreérthető lehet, úgy hangozhat, mintha Lengyelországot felelősség terhelné ezekért a táborokért, jóllehet a lengyelek maguk is a nácizmus áldozatai voltak.