Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyetem napját ünnepelték

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. február 2. 15:07

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) február 2-án tartották az immár hagyományos egyetem napja elnevezésű rendezvényt és ünnepélyes állománygyűlést. Az eseményen dr. Lakatos László nyugállományú okleveles mérnök vezérőrnagy, az egyetem főtitkára mondott ünnepi beszédet.

Az egyetem napja szerda reggel zászlófelvonással kezdődött, majd délelőtt az intézmény névadója szobrának megkoszorúzásával folytatódott. Ez után következett az ünnepi állománygyűlés, amelyen jelen volt – többek között – dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, dr. Deák János nyugállományú vezérezredes, a ZMNE miniszteri biztosa, az egyetem több volt rektora, akadémikusok.

1595913625
A Himnusz a Honvéd Együttes férfikarának előadásában hangzott el, majd az egyetem főtitkára köszöntötte a meghívottakat és emlékezett meg az egyetem napjáról, amely több mint másfél évtizede ünnepelnek meg az intézményben.

„Ez a mostani ünnepség azonban mégis más, hiszen első alkalommal köszönthetjük sorainkban azokat a honvéd tisztjelölteket, aki a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalja tagjaiként vesznek rész ünnepségünkön. Céljaink közösek és azok maradnak a jövőben is. Jelszavuk: tisztelet, fegyelem, alázat és az egyetemé: bátorság, hűség becsület jól kiegészítik és erősítik egymást". Lakatos tábornok beszédében szólt azokról az értékekről, a tudásról, a hazaszeretetről, a magas szakmai színvonalról, amely hosszú évtizedek óta állandó érték a katonai felsőoktatási intézmény falain belül. Kijelentette: a nemzetvédelmi egyetem képzési rendje, rendszere egyedülálló a magyar felsőoktatási intézmények sorában. Az intézmény küldetése – a magyar tisztképzés tekintetében – nem fog változni a jövőben sem, amikor közszolgálati egyetemmé alakul.

1595913625
Az ünnepi megnyitó után dr. Csikány Tamás ezredes, tanszékvezető egyetemi tanár emlékezett Zrínyi Miklósra, a hadvezérre, a hadtudósra és a költőre, hőstetteire, munkásságára, műveire. Kiemelte: nem véletlenül viseli ennyi intézmény, szervezet, létesítmény a nagy magyar hazafi nevét évszázadok óta.

Ismertették a honvédelmi miniszter, a tárca közigazgatási államtitkára és az egyetem rektori jogkörrel felruházott főtitkárának határozatait kitüntetések, elismerések adományozásáról. Ezeket Deák János nyugállományú vezérezredes, miniszteri biztos adta át a kiemelkedő munkát végzett oktatóknak, dolgozóknak. Sor került kinevezésre és előléptetésre is, majd személyi változások bejelentése következett.

Ez után az egyetem főtitkára okleveleket, emléktárgyakat, emléklapokat adott át, tanácsosi és munkatársi címeket adományozott a kiemelkedő munkát végzetteknek.

Az ünnepi állománygyűlés a férfikar műsorával folytatódott, majd a rendezvényt fogadás zárta, amelyen az elismerésekben részesültek vettek rész.

Az egyetem napját a délutáni órákban sportversenyek színesítették.

Fotó: Kasza Kata és Krasznai-Nehrebeczky Mária