Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar ezredes munkáját is elismerték Irakban

Szöveg: hm.gov.hu |  2009. július 8. 5:59

Egy hosszú folyamat ünnepélyes befejezésének lehettek tanúi mindazok, akik július 6-án meghívást kaptak az iraki minisztériumok műveleti központjainak – Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Műveleti Központ, Belügyminisztérium Nemzeti Parancsnoki Központ, vagy a Védelmi Minisztérium Összhaderőnemi Műveleti Központ – valamelyikébe.

A FOC (Full Operation Capability) deklarálására mindhárom műveleti központ belső ünnepséget szervezett, ahol megemlékeztek arról a több mint három éves erőfeszítésről, ami lehetővé tette számukra az eredményes és feladatorientált Nemzeti Biztonsági Infrastruktúra kialakítását.

Ez az infrastruktúra hivatott szavatolni az iraki állampolgárok biztonságát mind minősített, mind béke időszakban, akár háborús veszélyeztetettség, akár természeti katasztrófák bekövetkezése esetén.

 

Ebből az alkalomból mindhárom műveleti központot meglátogatta Frank Helmick altábornagy, az MNTSC-I (Multi-National Security Transition Command – Iraq) és NTM-I (NATO Training Mission – Iraq) parancsnoka, aki hivatalosan is megerősítette a FOC elérését.

Aziz vezerornagy unnepi beszedeA fejlesztési program – amely a végső műveleti kapacitás 75 százalékának elérését célozta meg, hat különböző területre terjedt ki. Az NTM-I tanácsadó csoportja – együttműködve a szövetséges erőkkel és az iraki műveleti központok kijelölt szerveivel – folyamatosan dolgozott a szervezetek fejlesztésén, a műveleti biztonság megerősítésen, a logisztikai háttér megteremtésén, a műveleti eljárások kidolgozásán, a gyakorlatok tervezésén és a helyes helyzetkövetés kialakításán. Természetesen a műveleti központok a FOC elérését követően is számítanak a NATO tanácsadói-mentori tevékenységére, amely a jövőben kisebb, de hatékonyabb szervezettel fogja munkájukat segíteni. A jövő feladatai közé fog tartozni a speciális kiképzések szervezése, a külföldi képzések végrehajtásának elősegítése valamint a nemzeti parancsnoki- és ellenőrzési rendszer továbbfejlesztését biztosító gyakorlatok tervezése.

 

A FOC ünnepségnek természetesen magyar vonatkozása is volt. Az iraki Védelmi Minisztérium Összhaderőnemi Műveleti Központjának munkáját – több mint három éve – az NTM-I tanácsadó csoportjában „vezető tanácsadó/mentor" beosztásban dolgozó magyar tisztek is segítették. Ezt a posztot jelenleg dr. Kovács Tibor mérnök ezredes tölti be, aki az ünnepség alkalmából, munkája elismeréseként ajándéktárgyat vehetett át az esemény házigazdájától Abdul Aziz Mohhamed Jasim vezérőrnagy M3 csoportfőnöktől. A vezérőrnagy az ajándék átadásakor hangsúlyozta a magyar tanácsadók jó kapcsolatteremtő képességét, példamutató munkáját, amivel nagyban hozzájárultak e fontos eredmény eléréséhez.