Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg kell határozni a NATO új szerepét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 8. 6:06

Újra kell fogalmazni a NATO szerepét az új típusú nemzetközi fenyegetések kihívásainak figyelembe vételével – szögezte le Jaap De Hoop Scheffer NATO-főtitkár azon a brüsszeli nemzetközi konferencián, amelyen útnak indították az észak-atlanti védelmi és politikai szövetség új stratégiai koncepciójának vitáját.

Az év folyamán várhatóan össze is álló új koncepció a közelmúlt történelmi változásait igyekszik figyelembe venni, és az új biztonsági környezethez igazodó NATO tevékenységét határozza meg. De Hoop Scheffer az új kihívások közé sorolta az afganisztáni terrorellenes háborút, és jelezte, hogy több tagország megoldandó kihívásként látja az Oroszországhoz fűződő viszonyt is.

Mint mondta, a 28 NATO-tagállam jelenleg nem egyformán látja a fenyegetéseket, ezért is szükség van egy egységes új koncepcióra. A hónap végén leköszönő De Hoop Scheffer beszédében azért is fontosnak nevezte a készülő új dokumentumot, hogy a NATO az egykori keleti blokkból érkezett új tagjait is biztosítsa: teljesen egyenértékű szövetségesként kezeli őket, annak minden előnyével és kötelezettségével együtt. A stratégiai koncepció a NATO egész működését meghatározó dokumentum, azokat a körülményeket, célkitűzéseket, működési elemeket tartalmazza, amelyek a szövetség alaptevékenységét jellemzik, meghatározzák és irányítják. Utoljára tíz évvel ezelőtt, a washingtoni jubileumi csúcstalálkozón fogadott el új koncepciót a NATO. Ahhoz a történelmi változást a kétpólusú Európa megszűnésének véglegessé válása, illetve az új típusú válságok megjelenése jelentette.

A NATO-tagországok állam- és kormányfői legutóbbi, április eleji találkozójukon döntöttek arról, hogy szakértői csoportot hoznak létre az új koncepció tervezetének kidolgozása végett. Akkor már döntöttek néhány alapvetésről is, köztük arról, hogy az új dokumentumban is rögzítendő: a kollektív védelem tétele továbbra is a NATO “sarokköve" marad. Emellett a szövetségnek növelnie kell konfliktuskezelő és konfliktusmegoldó képességeit mindenütt, ahol érdekei ezt kívánják – határozták el. Az előkészítés nyomán várhatóan a jövő tavasszal tartandó NATO-csúcson fogadják el az új stratégiai koncepciót.