Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tragikus helikopterbaleset Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 8. 5:53

Helikopterbalesetben meghalt a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) két kanadai és egy brit katonája. Az eset hétfőn történt a déli Zábul tartományban. A balesetet nem ellenséges tűz idézte elő. A helikopternek rögtön felemelkedés után kényszerleszállást kellett végrehajtania, de ez nem sikerült, és a gép a földnek csapódott.

További két kanadai katona megsérült.

A hétfő fekete napjuk volt az afganisztáni nemzetközi erőknek. Az ország két különböző részén pokolgépes merényletben meghalt hét amerikai katona. Hétfőn számukat még hatban adták meg.

Az év eleje óta több mint 170 külföldi katona halt már meg hadműveletben az országban, tavaly egész évben pedig 294 a háborús veszteségeket nyilvántartó icasualties.org független honlap szerint.

Az ISAF és az amerikai vezetésű nemzetközi erők az utóbbi hetekben több hadműveletet indítottak az országban a tálib lázadók ellen, főleg azzal a céllal, hogy az augusztus 20-ára kiírt elnök- és tartományi választások előtt javítsanak a közbiztonságon.

Egy ismeretlen támadó kézigránátot dobott kedden emberek egy csoportjára Hoszt tartomány egyik városában egy bolt előtt, s a robbanásban egy ember meghalt, 29 pedig megsebesült – közölte a tartományi kormányzó szóvivője. A sebesültek között hét gyerek van.

A törzsek uralta pakisztáni tartományokkal szomszédos Hosztban az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az erőszakos cselekmények száma. E pakisztáni tartományokat tekintik a lázadók hátországának.

Ugyancsak kedden motorkerékpáron közlekedő lőfegyveres merénylők az észak-afganisztáni Balh tartományban megölték a helyi választási bizottság egyik alkalmazottját és az őt kísérő rendőrt – közölte egy rendőrségi szóvivő.