Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség alakulatainál is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. március 11. 13:55

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség alakulatainál és parancsnokságainál is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról. A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából rendezett állománygyűléseket alábbi, folyamatosan frissülő cikkünkben közöljük.

Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség

Az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökségen megrendezett állománygyűlésen dr. Sticz László vezérőrnagy, csoportfőnök mondott megemlékező beszédet. Hangsúlyozta: a szabadságharcban résztvevők törekvései hasonlóak voltak a mostani „hősök” céljaihoz, hiszen az elmúlt időszakban kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben gyakorlatilag a szabadságunk visszanyeréséért küzdöttünk, valamint az ingatag és instabil biztonsági környezet által befolyásolva egyfajta mentális forradalmon is keresztül megyünk, amelynek végső célja bármi áron is a haza védelmére történő felkészülés!

Az ünnepségen Sticz vezérőrnagy elismeréseket is átadott

 

Szöveg és fotó: MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség

* * *

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Az alakulatnál megtartott állománygyűlésen Czető Roland hadnagy méltatta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc soha el nem évülő eszméit és felhívta a figyelmet a megemlékezés fontosságára. „A ’48-as forradalmárok tudták mit kockáztatnak, tudták mivel fizethetnek, a legdrágábbal, az életükkel. Ennek ellenére sem hátráltak meg és felvállalták a haza és a magyar szabadság előmozdításának ügyét.” – emelte ki Czető hadnagy.

Az állománygyűlen elismeréseket is átadtak. Kiemelkedő munkája elismeréséül dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a szolgálati érdemjel bronz fokozatát adományozta Sági László századosnak. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, az Altiszti – Legénységi Szolgálati Jel III. fokozatát adományozta Biró Péter és Orsós József szakaszvezetőknek az eltöltött szolgálati idejük elismeréséül. Külföldi szolgálatban tanúsított kiemelkedő munkájuk elismeréséül pedig Békefenntartásért Szolgálati Jelet kapott Kovács Patrik főhadnagy, Gyurits Tibor zászlós, Kovács Imre László őrmester és Koronai Tamás őrvezető. Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka emléktárgyat és emléklapot adott át Csontos Adrienn főhadnagynak, Bábel Attila, Nagy István, Fazekas Judit, Kocsisné Lakics Anita zászlósoknak, Berg András szakaszvezetőnek kiemelkedő munkájuk elismeréseként. Ugyancsak emléklapot kapott Krizbai Diána Daniella, a Magyar Távirati Iroda hírszerkesztő munkatársa az ezred közszolgálati tűzszerész feladatait érintő kommunikációs tevékenységének folyamatos támogatásáért.

Az elismerések átadását követően Szilágyi ezredes megemlékezett a Nemzeti dal több mint 170 éve fennálló kohéziós szerepéről és felhívta a figyelmet az összefogás fontosságára.

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy, Visnyei Bence tartalékos főhadnagy

Fotó: Gajdos Milán hadnagy

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést az alakulat a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban szerda délután. Az ünnepségen Garda Zoltán törzszászlós ünnepi beszédét követően Mudra József ezredes, a dandár parancsnoka elismeréseket adott át. A rendezvény a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarának felemelően szép előadásával, majd állófogadással zárult.

Szöveg és fotó: MH BHD

* * *

 

Szentendre

Az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság szervezésében közös állománygyűlésenemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára az MH Transzformációs Parancsnokság, az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság és az MH Kiberműveleti Központ állománya a Görgey laktanyában.

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen Illésfalvi Péter, hadtörténész, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok Főnökségének főelőadója mondott beszédet.

A megemlékezés elismerések átadásával folytatódott, majd az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar műsorával zárult.

Szöveg és fotó: MH Transzformációs Parancsnokság

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred is.  

Ünnepi beszédében Tánczos Roland, a Szentesi Levéltár igazgatója felidézte az 1848-as eseményeket Szentes és környező települések vonatkozásában. A rendezvény színvonalát a Csongrádi Faludy György Irodalmi Műhely műsora emelte, amelyben Csák László török síppal adott elő dalokat, valamint Góg János, Juhász Gyula-díjas költő, egyben az Irodalmi Műhely vezetője és Bartók Lajos, a Csongrádi Csűr-Broadway Színpad tagja híres magyar költők verseit szavalták el.

Az ünnepi állománygyűlés zárásaként Antal László ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át.

Szöveg: Farkas Anita hadnagy

Fotó: Janó Miklós őrmester

* * *

MH Katonai Közlekedési Központ

 Nemzeti ünnepünkről emlékeztek meg március 11-én az MH Katonai Közlekedési Központ katonái és honvédelmi alkalmazottai. Az ünnepi állománygyűlésen Pete Szabolcs ezredes, központparancsnok köszöntötte az résztvevőket, majd elismerések átadása következett. Az ünnepséget Kovács Róbert és Kecskeméti színvonalas előadása zárta.

 

 

 

Szöveg és fotó: MH Katonai Közlekedési Központ

* * *

MH Béketámogató Kiképző Központ

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg idén is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról az alakulat személyi állománya Szolnokon. A március 11-i rendezvényen Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka elismeréseket adott át.

Ezt követően Bornemisza Géza törzszászlós, a központ vezénylőzászlósa ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy március 15-én a modern parlamentáris Magyarország megszületésére és az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdetére emlékezünk. „A forradalmi eszméket olyan erő tüzelte, olyan erős nemzeti érzés, olyan hatalmas szabadság utáni vágy, mely nem tántorította el a forradalmárokat a már első látásra is túlerőben lévő császári ellenséggel szemben. A ′48-as forradalmárok tudták mit kockáztatnak, tudták mivel fizethetnek, a legdrágábbal, az életükkel. Ennek ellenére sem hátráltak meg a haza és a magyarság előre mozdítása érdekében. Kivívták a nemzet tiszteletét és beírták nevüket a magyar történelembe. Ezek a hősök olyan tettet hajtottak végre, melyre büszke lehet és legyen is mindenki”- mondta.

A rendezvény Kiss Róbert ezredes gondolataival folytatódott, majd a Szózattal ért véget.

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona

* * *

MH Pápa Bázisrepülőtér

A járványhelyzet enyhülésének köszönhetően – két év kihagyás után – idén teljes értékű ünnepi állománygyűlés keretében emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről az MH Pápa Bázisrepülőtér állománya március 11-én. Az eseményen részt vettek a pápai légibázison települő szervezetek, így a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing), a NATO Légiszállítást Kezelő Program és a Boeing képviselői is.

A csapatzászló bevonulását és a Himnuszt követően ünnepi beszéd hangzott el, majd Turzó Lajos alezredes, parancsnokhelyettes elismeréseket adott át. A rendezvényt a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium diákjainak műsora zárta. A Honvéd Kadét Programhoz tavaly nyáron csatlakozó iskola tanulói színvonalas előadással tették még ünnepiesebbé a napot.

Szöveg: Varju Kitti

Fotó: Dévényi Veronika

* * *

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiben is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról.

Debrecenben Farkas Sándor alezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy bár sok feladata van a dandárnak, mindig meg kell állni és emlékezni kell ezeken a jeles napokon. A 174 évvel ezelőtti események fontosságával kapcsolatban kiemelte, hogy az eszmék, amelyek akkor éltek, ma is ugyanolyan fontosak és ma is ugyanúgy élnek.

Dócs Dávid hadnagy ünnepi beszédében a debreceni eseményekre emlékezett. „1848. március 15-én Debrecenben semmi különös nem történt. A város élte szokásos napjait. A történtekről - a kor kommunikációs körülményei okán -, csak később értesülve, de annál lelkesebben csatlakoztak a forradalmi eseményekhez. Majd a nem egészen kedvezően formálódó körülmények miatt 1849. január 6-tól Debrecen hazánk ideiglenes fővárosa, a szabadság őrvárosa lett. Városunk mindenben támogatta szabadságharcunkat. Május végéig otthont adott kormányunknak és hadvezetésünknek egyaránt” – fogalmazott beszédében a Dócs hadnagy.

Az állománygyűlés végén Farkas Sándor alezredes elismeréseket adott át.

Kölcsey „A haza minden előtt” mottója köré épült a hódmezővásárhelyi megemlékezés. Hazadi János őrnagy, a Helyőrség Támogató Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok Alosztály vezetője ünnepi beszédében hangsúlyozta, mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy 1848. március 15-én a márciusi ifjak – Petőfi Sándorral az élükön – forradalmat robbantsanak ki Pesten. „1848. március 15. nemzeti színt teremtett. A pirosat, a fehéret, a zöldet. Azt, ami számunkra azóta is a magyarságot jelképezi. A piros az erő, a fehér a hűség, a zöld a remény. Erő-hűség-remény: ezt választotta a magyarság saját eszményének” – mondta az őrnagy.

A rendezvényen Dudás Ferenc százados református tábori lelkész mondott áldást. Az ünnepségen Dienes Ádám alezredes, törzsfőnök-helyettes elismeréseket adott át.

Szöveg: Madura János törzsőrmester

Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Horváth Krisztina

* * *

 

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A csapatzászló és az elöljáró fogadásával vette kezdetét a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ünnepi állománygyűlése, amelyet nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából rendezett a katonai szervezet.

A székesfehérvári Alba Regia laktanyában számos megyei, városi közfeladatot ellátó személy és társadalmi szervezet képviselőjének jelenlétében megtartott eseményen - szolgálati idejük és eredményes munkájuk eredményeként - több, mint hetven fő kapott különböző elismerést, valamint előléptetésekre is sor került. A jeles alkalomból sokan a migrációs válsághelyzet kezeléséért szolgálati jelet, illetve a tiszti és az altiszti-legénységi szolgálati jelek különböző fokozatait vehették át. Emellett tíz, húsz és harminc éves szolgálati idő után járó Honvédségért oklevet, továbbá emléktárgyakat és emléklapokat is kiosztottak.

A közel kétszáz éve zajlott forradalmi időszakot Szabó Miklós alezredes idézte fel „Illyés Gyula: Ozorai példa” című műve alapján, de Boross Mihály, Fejér vármegye egykori helyettes főjegyzőjének 1848-as visszaemlékezései is elhangzottak. Utóbbi írás részletéből kiderült, hogyan jutott el a pesti forradalom híre Székesfehérvárra és miként ,,gyúlt fel a hazafiúi lelkesedés szent tüze” a fehérvári ifjúság gyűjtőhelyén, a korabeli Fekete Sas Kávéházban. Az ünnepi műsor keretében az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar előadásában Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya és Háry János daljátéka csendült fel.

Nemzeti ünnepünk alkalmából Vokla János ezredes, ezredparancsnok mondott ünnepi beszédet, aki mindenekelőtt kiemelte: a márciusi ifjak példaértékű cselekedetet hajtottak végre, amikor szembe szálltak az elnyomó hatalommal és - nem félve a megtorlástól - a legkeményebb fegyverrel, a tiszta szavak erejével indultak harcba. „A küzdelem vállalása a tenni akarás még a szabadságharc leverése ellenére is elérte célját, hiszen a nemzeti alapértékek megmaradtak. A társadalom átalakulását már nem lehetett megállítani: kitartásuk később hozzájárult a polgári Magyarország lerakásához” - hangsúlyozta beszédében Vokla ezredes. A székesfehérvári ezred parancsnoka a ’48-as ifjak bátorságáról szólva úgy fogalmazott: ők mertek a szabadságért kiállni és harcolni, szembe menni az árral, az idegen elnyomással, az idegen érdekeket szolgáló elvárásokkal. „A bátrak cselekszenek, mert tudják, egyetlen örök van a földön: a haza” – jelentette ki az ezredes majd hozzátette: a bátrakat tehát tisztelet kell, hogy övezze, hiszen a szeretet vezette őket. „A haza szeretete, mert tudták, gyűlölködésre nem, csak összefogásra lehet országot, hazát építeni” – hívta fel a figyelmet beszédének zárásaként.

A rendezvényen dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Molnár Krisztián, a fejér megyei közgyűlés elnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője, valamint dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, valamint különböző társadalmi, érdekvédelmi és civil szervezetek képviselői tették tiszteletüket.

Szöveg: Gyimóthy Levente

Fotó: Dömsödi Richárd

* * *

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek az MH KIKNYP budapesti objektumában is. Az ünnepi állománygyűlésen Durgó Tamás alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka hangsúlyozta: a szabadságharc hőseinek sokat köszönhetünk. „Megőrizhettük nyelvünket és identitásunkat. A mai toborzás alapjait is ebben az időszakban fektették le, hiszen néhány hónap alatt ütőképes hadsereget hoztak létre, a katonák kiképzését pedig a harcok közben hajtották végre” – fogalmazott beszédében.

Szöveg és fotó: Márton Boglárka hadnagy

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

A hagyományoknak megfelelően az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái több helyszínen emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire.

Az ünnepségsorozat nyitányaként - március 11-én, pénteken - az alakulat művelődési otthonában rendezett ünnepi állománygyűlésen Pál Csaba százados, a kommunikációs és protokoll alosztály vezetője mondott ünnepi beszédet, majd elismerések átadása következett.

A bázis idén is képviseltette magát a városi és megyei önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Március 11-én a Damjanich János Múzeum koszorúzásán, majd március 15-én, Szolnokon, a városházán tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt.

 

Szöveg és fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

* * *

MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ


„Ahogy Gárdonyi Géza fogalmazta meg az Egri csillagokban: a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében. Mindig legyen célunk, mert akkor lesz erőnk is, s ezért ünnepeljük március 15-ét, hogy erre emlékeztessenek bennünket elődeink” – mutatott rá ünnepi beszédében Mits Norbert ezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnokhelyettese.

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, Veszprémben megrendezett ünnepi állománygyűlésen a parancsnokhelyettes hangsúlyozta: „nem lehet napjaink Magyarországát feltétel nélkül a reformkor és 1848-1849 –es Magyarországához mérni, de tény, hogy hazánkban ma is széleskörű és mélyreható átalakítás zajlik a közélet, a gazdaság, a honvédelem és haderőfejlesztés terén. A magyar társadalom jól ismeri a Magyar Honvédséget. Elismeri, hogy soraiban magasan képzett, elhivatott, nemzetközi elismerést kivívott katonák szolgálnak.”

Barta Sándor ezredes, az alakulat törzsfőnöke további elismeréseket adott át a beosztásában kiváló munkát végző állománynak, a kerek évfordulót ünneplőknek, valamint a határon szolgálatot teljesítő katonáknak.

A központi ünnepség keretében Magyarország honvédelmi minisztere által adományozott szolgálati érdemjel ezüst fokozatát  Karajz Miklós alezredes; a szolgálati érdemjel bronz fokozatát pedig Császár Tibor zászlós vehette át.

Az esemény zárásaként aSzentgáli Banda és a Litéri Zöldág Kultúrális Egyesület közös műsora idézte fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szellemiségét.

Szöveg és fotó: Szedmák Péter hadnagy

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Tatán, a várudvaron található emlékműnél. A helyőrséget képviselve, az alakulat tüzér katonáinak közreműködése mellett, a dandár vezető állománya is részt vett a városi önkormányzat által szervezett megemlékezésen.

Az ünnepi és kulturális műsort követően, beszédet mondott Michl József, a város polgármestere és Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője, majd a rendezvény koszorúzással folytatódott. Az alakulat nevében Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat és a helyőrség parancsnoka helyezett el koszorút Gajó Péter főtörzszászlóssal, a dandár vezénylőzászlósával közösen.

Szöveg: Kozák Piroska őrnagy
Fotók: Dr. Szőke Linda hadnagy

* * *

Pápa

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulója a városi ünnepségen emlékeztek az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái. Az ünnepség programját díszmenettel és díszlövésekkel tették katonásabbá.

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy
Fotó: Dévényi Veronika

* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

A nyíregyházi székhelyű alakulat katonái is megemlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról, március 11-én. A Damjanich laktanyában az ezred törzse, valamint 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj katonáinak részvételével tartottak állománygyűlést. Nagy-Hamvai Marietta őrnagy beszédében felidézte a forradalom eseményeit és hőseinek példamutató cselekedeteit. A rendezvényen Ragány Róbert alezredes, az alakulat törzsfőnöke elismerést és okleveleket adott át.

Szöveg és fotó: Szidor Viktória hadnagy

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek az MH Anyagellátó Raktárbázison, március 11- én. Az ünnepi állománygyűlésen felelevenítették a százhetvennégy évvel ezelőtt történteket. „A harcok eseményei a fiatal honvédek hőstettei, Branyiszkó és Buda vára; Bem hadjáratai, majd a Petőfi által megénekelt nagyszerű halál, az abszolutizmus embertelen bosszúállása, a nemzeti mártírok vére és az életben maradtak gyásza mind összeolvadt egyetlen képpé, mely a magyarság ősi kívánságait, le nem győzhető függetlenség érzetét eleven színekben ábrázolta. Hogy mi volt ’48 titka? A hétköznapokból kiragyogó forradalom és a széles nemzeti összefogáson alapuló átalakulás” – hangzott el az ünnepi beszédben.

A megemlékezést követően Márki Miklós alezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis Parancsnokhelyettese elismeréseket adott át. Az ünnepi műsort az AngyalBourbon együttes színesítette zenei előadásával.

Szöveg: Prodán András
Fotó: Háda István százados és a szerző

* * *

MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság

Az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság (MH SZHTP) az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, Pilisszentkereszten, Visegrádon, valamint Szentendrén is képviseltette magát. Kiss Zoltán alezredes, az MH SZHTP parancsnoka ünnepi beszédet mondott Szentendrén, Petzelt József honvédtiszt szobrának koszorúzási ünnepségén. „A hadisírgondozás, a hősi emlékhelyek ápolásának nemes ügye nemcsak a nemzet és a fegyveres erők kapcsolatának erősítése szempontjából stratégiai fontosságú, hanem azért is, mert nem pusztán eszmékre van szükségünk a megmaradáshoz, hanem magasztos tartalommal bíró helyszínekre is, ahol emelkedett lélekkel tiszteleghetünk” – fogalmazott.

A városi ünnepséget az MH SZHTP zenekarának műsora zárta a főtéren.

Szöveg és fotó: Imets Dóra önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy

* * *