Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kihívások - új haderő

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. március 11. 12:26

A Magyar Hadtudományi Társaság Kiss Károly Hadtudományi Klubjának hagyományos és nagy érdeklődésnek örvendő „Mindenki Hadtudomány” elnevezésű előadássorozatának március tizedikei eseményén a szárazföldi haderőnem volt a középpontban.

Valtozo_szarazfoldi_haderonem_eloadas_20220310_01 copy

A Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban megtartott rendezvény előadója a Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Haderőnemi Szemlélőség szárazföldi szemlélője volt. Már előadásának címe („A változó szárazföldi haderőnem – Új kihívások - Új haderő”) is jelezte: a Magyar Honvédség egésze, s benne a haderőnem is jelentős változáson, fejlődésen megy keresztül.

„A biztonság ma már nem az, mint 70 évvel ezelőtt volt. Mára sokkal összetettebbé vált, mint fogalom, sokkal több aspektussal rendelkezik, s mint az elmúlt esztendők eseményei is bizonyítják, nem mindig ismerjük a biztonságra fakadó veszélyek minden forrását” - emelte ki Lippai dandártábornok. Mint hangsúlyozta: ma már a hagyományos katonai műveletek mellett, a támogatási szerepkör is kiemelten szerepet kap.

Valtozo_szarazfoldi_haderonem_eloadas_20220310_03 copy

Csakúgy, mint a katonák élet- és munkakörülményeinek megfelelő megteremtése: „csak akkor tudjuk a megfelelő követelmények alapján kiválogatott és felkészített személyi állományt megtartani a rendszerben, ha ott jól is érzik magukat, ha motiváltak. S ebbe bizony nem csupán az anyagiak tartoznak bele, hanem hogy tudjuk velük érzékeltetni: fontosak a Magyar Honvédség számára”. Lippai dandártábornok aláhúzta: ebben segítenek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során végrehajtott beszerzések, melyek eredményeként a szárazföldi haderőnem felszerelése, eszközparkja is megújul, a 21. század kihívásainak megfelelő képességeket nyújtva a honvédségnek. A különböző haditechnikai eszközök - mint amilyen a Leopard 2A7+HU harckocsi, a Panzerhaubitze 2000 önjáró ágyútarack, a Lynx gyalogsági harcjármű, vagy éppen a ma már nagy mennyiségben a katonákhoz eljutott CZ Bren-fegyvercsalád - mellett a tábornok kiemelte a megfelelő adatkapcsolatok kiépítésének fontosságát is. Példaképp említette, hogy a Digitális Katona Programban felszerelt lövészkatona nem „csak” lövészfeladatok ellátására képes: akár fontos felderítési adatokat is szerezhet és küldhet tovább a megfelelő, digitális kommunikációs rendszerek segítségével.

Valtozo_szarazfoldi_haderonem_eloadas_20220310_07 copy

A felszerelés mellett a logisztikai háttérre, az egész élettartamra tervezett fejlesztésekre és kiszolgálásra, illetve a kiképzésre is sokkal nagyobb hangsúlyt és forrásokat kell fordítani a modern fegyverrendszerek, járművek beérkezésével. A kiképzésben pedig egyre nagyobb szerepet kapnak majd a különböző, számítógép vezérelte szimulátorok, akár egymással egy központi rendszerbe összekötve az egyes haderőnemek ilyen eszközeit. S bizony megjelenhet majd a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia is a Magyar Honvédség leendő, digitális kiképzőeszközeiben.