Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség digitális transzformációt hajt végre

Mérföldkövek a modernizációban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: honvedelem.hu archív |  2023. január 31. 17:37

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa volt az ATV Start Plusz című műsorának vendége, január 30-án, hétfőn. A műsorban a haderőfejlesztés mérföldköveiről, a rendszeresített új haditechnikai eszközökről és a honvédség fiatalításáról is szó esett.

porkolab4

„Az orosz-ukrán háborúból a haderő levonta a következtetéseket és ezeknek a tapasztalatoknak a figyelembevételével folytatjuk a fejlesztéseket” – emelte ki a miniszteri biztos. A modernizációnak köszönhetően megérkeztek az első digitalizált eszközök a Magyar Honvédséghez és egyre több bejelentés születik a gyártási folyamatok elindulásáról.

A konfliktust vizsgálva kiderült, hogy a nagyobb haditechnikai eszközök mellett a kisebbekre is hangsúlyt kell fektetni, hiszen például a csapásmérő drónok feladata is felértékelődik, ezért a honvédség fejlesztései is ebbe az irányba fognak haladni. A miniszteri biztos kiemelte: a NATO misszióiban teljesített magyar szerepvállalás nagyon komoly elismerést kap, mert elsősorban minőségileg járul hozzá a NATO tevékenységéhez.

„Mint minden nemzetnek, úgy hazánknak is a szuverenitásra kell törekednie, saját magának kell gondoskodnia a védelméről, mivel a NATO csapatok felfejlődése és segítsége időbe telik” – húzta alá a dandártábornok.

porkolab3

Az új haditechnikai eszközökkel kapcsolatosan elhangzott, hogy teljesen más gondolkodásmódot igényelnek, hiszen ezek a high-tech eszközök a régi technikához képest több generációs előrelépést jelentenek.

„A Magyar Honvédség digitális transzformációt hajt végre, egy Leopard 2-essel máshogy kell harcolni, mint egy T-72-vel. A modernizáció elkövetkezendő éveiben az innováció és a high-tech eszközök még nagyobb hangsúlyt kapnak majd” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

A hadsereg jelenlegi átalakításával kapcsolatosan Porkoláb Imre dandártábornok úgy fogalmazott: olyan fiatal tisztekre és altisztekre van szüksége a honvédségnek, akik dinamikus műveleti tapasztalatok mellett nyelveket beszélnek, a nemzetközi biztonsági helyzethez igazodó szemlélettel rendelkeznek és a modern eszközöket használva úgymond a jövőbe viszik a hadsereget. A toborzás a fenti képességekkel rendelkező személyek behozatalára és megtartására fekteti a hangsúlyt.