Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség helyszínelői

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Gyuricskó Róbert archívuma |  2022. április 25. 8:39

Bűnügyi laboratórium, rögtönzött robbanószerkezetek, hadszíntéri helyszínelő csoportok – mint egy bűnügyi sorozat. Pedig ez a tevékenység is a Magyar Honvédség egyik feladatköréhez tartozik. A témáról Gyuricskó Róbert őrnaggyal, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnökség, Műveleti Biztosító Főnökség C-IED referens főtisztjével, az EDA JDEAL projektfelelősével beszélgettünk.

Gyuricskó (1)

IED, C-IED, EDA JDEAL, WIT. Ezeket a betűszavakat hétköznapi emberek nem igazán értik. Kérem, első lépésben kódolja nekünk ki e rövidítéseket.

Nagyon sok ilyen rövidítést használunk a munkák során. Kezdjük is az elején. A C-IED (Counter Improvised Explosive Devices) a rögtönzött robbanószerkezetek elleni tevékenységet jelenti. Azon intézkedések és eljárások összessége, amelyek biztosítják és csökkentik - a műveleti hatékonyság biztosítása mellett - a személyi állomány, a létesítmények, az anyagi eszközök, a műveletek és a tevékenységek sebezhetőségét, valamint sérülékenységét. Az IED (Improvised Explosive Devices) egy rögtönzött, azaz házilagos készítésű robbanószerkezet, ami a NATO által elfogadott terminológia szerint rögtönzött módon elhelyezett vagy gyártott eszköz. Célja a megsemmisítés, a cselekvésképtelenné tétel, és a figyelemelterelés. AZ EDA JDEAL (European Defence Agency Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory) nem más, mint az Európai Védelmi Ügynökség összhaderőnemi, műveleti területre telepíthető bűnügyi laboratóriuma. A projekt célja: a rögtönzött robbanószerkezettel végrehajtott robbantásos események utáni helyszínelési képesség kialakítása, valamint egy kiképzési és egy műveletekbe telepíthető bűnügyi technikai elemző laboratórium felállítása, illetve a működtetéshez szükséges állomány felkészítése. Végezetül ehhez kapcsolódik a WIT (Weapons Intelligence Team), azaz a hadszíntéri helyszínelő csoport.

Gyuricskó (2)

Ha meghallom, hogy bűnügyi labor vagy helyszínelő csoport, nekem az amerikai sorozat a CSI jut eszembe. Messze vagyok az igazságtól?

Nagyon jó példa a CSI sorozat, a JDEAL is hasonló munkát végez. Egy rögtönzött robbanószerkezetes támadás után a WIT csoport a hadszíntérre érkezik és rögzíti, begyűjti a bizonyítékokat, amiket az összhaderőnemi, műveleti területre telepíthető bűnügyi laboratórium elemez ki.

A kapott eredmények, információk a műveletben alkalmazott adatbázist, a parancsnokok információ igényét, a műveleti területen lévő eseti felkészítéseket, kiképzéseket, valamint a befogadó nemzet bűnügyi eljárásait támogatják.

Azon kívül, hogy a laborban elemzik a begyűjtött bizonyítékokat, mi még a labor további funkciója? Hol szokták alkalmazni?

A labor a NATO AIntP-10 szabvány szerinti kettes szintű laboratórium, amelyben bizonyos létszámú és különböző tudású szakértők dolgoznak együtt. A labor célja, hogy támogassa az rögtönzött robbanószerkezetek elleni küzdelmet és segítse a terrorista hálózat felszámolását. A projekt részeként két korszerű, telepíthető laboratóriumot is beszereztek, amelyek állandóan mozgásban vannak. A JDEAL-t a korábban, az International Security Assistance Force (ISAF) Afganisztánba telepített IED-elleni technikai adatfeldolgozó laboratórium felszerelésének és tudásának felhasználásával indították el 2014-ben. Egységesen elmondható, hogy ezeket a laborokat műveleti területen alkalmazzák. Amelyik nemzet lehívja a labort Hollandiából, felelős a személyi állománnyal való feltöltésért, a labor műveleti területre való eljuttatásáért, majd a visszatelepítéséért. Ezért is küldik a nemzetek a katonáikat a tanfolyamokra, amit Magyarország kiképzők biztosításával támogat.

Gyuricskó (3)

Hogyan képzeljük el ezt a labort? Mekkora pontosan?

A JDEAL labor nyolc konténerből áll, a Holland Királyi Hadsereg Tűzszerész Iskolájában Soesterberg-ben található. Jelenleg két műveleti laborja van az EDA-nak, mindkettő ugyanitt van. Az egyik labor konténeres, a másik sátras kialakítású. Az Afganisztánban, Kabulban használt labor vált a kiképző objektummá. A felkészítések érdekében ez egy fix telepítésű konténeres objektum.

C-IED területen Magyarország hogyan segíti Európa, illetve az Európai Unió védelmét?

A C-IED feladatrendszer egyik pillére a terrorista hálózat felderítése, amihez Magyarország a NATO képesség-cél csomagban vállalta, hogy a hadszíntéri helyszínelő csoportjait alacsony készenléti kategóriában kialakítja és fenntartja. A WIT csoportok teljes körű működéséhez szükséges EDA JDEAL programjához Magyarország is csatlakozott, így az összhaderőnemi, műveleti területre telepíthető bűnügyi laboratóriumok lehívhatóvá váltak hazánk számára is. Az elmúlt évben a Magyar Honvédség Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnöksége az Európai Védelmi Ügynökséggel való együttműködést új, prosperáló alapokra helyezte. Ennek hatására a 22. EDA JDEAL konferenciát idén március 9-10-én Szentendrén tartották.

Gyuricskó (4)

Ebben a rendkívül összetett feladatkörben mennyire elismertek külföldön katonáink?

A magyar katonák elismertsége nemzetközileg nagyon magas. A C-IED feladatrendszerrel összefüggő törekvéseket hazai és nemzetközi környezetben, különböző projektekben és gyakorlatokon való részvétellel támogatják. Ilyen volt például a Bison Counter (BC) többnemzeti rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelmi gyakorlat, amit tavaly Olaszországban rendeztek, és amelyen egy hadszíntéri helyszínelő csoporttal hazánk is közreműködött. A BC gyakorlat folytatásaként létrehozott C-IED képesség építő projektben Magyarország is tizenegy másik nemzettel együtt részt vesz, ami azt jelenti, hogy a kétévente megrendezendő többnemzeti rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelmi gyakorlatokon hazánk továbbra is képviseltetheti magát, terveink szerint kettő hadszíntéri helyszínelő és egy tűzszerész csoporttal. A következő ilyen gyakorlat 2023-ban Spanyolországban lesz. Az ezeken a gyakorlatokon való részvétel nagyban támogatja a magyar C-IED közösség elismertségét nemzetközi környezetben, valamint növeli az interoperabilitást és a nemzetközi tapasztalatszerzést.

Gyuricskó (5)
Kapcsolódó cikkek