Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség parancsnoka zászlószalagot adományozott az MH Katonai Rendészeti Központ részére

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 21. 14:47

A katonai rendészek napját ünnepelték április 21-én, a budapesti Petőfi Sándor laktanyában. Az ünnepségen jelen volt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

KRK (4)

Hat évvel ezelőtt, 2016. március 1-jén alakult meg az MH Katonai Rendészeti Központ. A dandárszintű szervezet a katonai rendészek napján, kiváló teljesítménye elismeréseként, zászlószalagot vehetett át, amit a Magyar Honvédség parancsnoka tűzött fel a csapatzászlóra.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy ünnepi beszédében kiemelte: a katonai rendészek kiérdemelték a Magyar Honvédség katonáinak és a magyar társadalomnak az elismerését. „Azért kaptátok a zászlószalagot, mert az eltelt években bizonyítottátok, hogy megvan az alap, viselitek, hordozzátok azokat az értékeket, amelyekre alapozva tovább lehet menni. Mind itthon, mind külföldön” – mondta, hozzátéve: a megszerzett képességeknek a jövőben tovább kell bővülnie. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy aláhúzta: a katonai rendészek nemcsak a Magyar Honvédség többi katonájának mutattak példát, hanem a magyar társadalomnak is. „Ti vagytok az utcán, ti képviselitek a Magyar Honvédséget. Ahogy ti kinéztek, ahogy ti viselkedtek, ahogy ti végzitek a munkátokat, annak igenis hatása van a teljes Magyar Honvédségre. Méltán lehetünk rátok büszkék” – szögezte le a Magyar Honvédség parancsnoka.

KRK (5)

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy közös köszöntőlevelét, amelyben a tárcavezető és a Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozták, hogy a katonai rendészek jelenléte erősíti a honvédség iránt kialakított bizalmat az állampolgárokban. Elkötelezett munkájuknak köszönhetően az MH Katonai Rendészeti Központ képességei folyamatosan bővülnek. Itthon, valamint külföldi szerepvállalás esetén is magas fokú hozzáértéssel, tapasztalt körültekintő magatartással, a szakmai ismeretek hatékony alkalmazásával hajtják végre feladataikat nap, mint nap. „Köszönetünket fejezzük ki a rendész szakállománynak és a szakterületen feladatot teljesítő állománynak a honvédelem iránti elkötelezettségük, a magas fokú szakmai hivatástudatuk, az elmúlt évben elvégzett áldozatos és eredményes szolgálatáért” – állt a köszöntőlevélben.

KRK (11)

Baráth Ernő dandártábornok, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka a zászlószalag kapcsán aláhúzta: „alakulatunk minden tagjának a becsület, a dicsőség, a bajtársiasság és a haza iránti hűség jelképe, amely a történelmi múlt előtt tisztelegve kifejezi egy közösség összetartozását, a szakmai és emberi kapcsolatokat. A központ parancsnokaként ígérem, hogy a jövőben is azzal az elhivatottsággal és szakmai felkészültséggel látjuk el feladatainkat, mint amelyek hozzásegítettek minket ehhez az elismeréshez.” Hozzátette: a központ sikere elsősorban az állomány szaktudásának és tapasztalatának köszönhető. „A siker mindannyiunké, ily módon együtt lehetünk méltán büszkék és elégedettek. A szolgálatuk alapját az ezeréves katonai erények adják: a hazaszeretet, az áldozatkészség, a tettrekészség, a bajtársiasság és a kötelességtudat. Magyarországnak szüksége van azokra a képességekre, amelyekkel a katonák, önök rendelkeznek. A biztonság nemzetünk és a polgáraink alapvető és jogos igénye, erre épül a jövőnk. Azért kell nap, mint nap tennünk, hogy honfitársaink érezzék, békében és biztonságban élhetnek” – jelentette ki Baráth Ernő dandártábornok.

Az ünnepség elismerések átadásával és kulturális műsorral ért véget.