Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújul a magyar légierő

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 7. 17:36

A magyar légierő napján ünnepelték az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis területén található reptér fennállásának 80. évfordulóját augusztus 7-én, pénteken. A rendezvényen részt vett dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

1596863433

Az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megelőzést segítő ajánlások betartásával, korlátozott létszám jelenléte mellett ünnepelték meg a szolnoki katonai repülőtér „80. születésnapját". Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntőlevelét. Elhangzott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a Magyar Honvédség olyan haditechnikai eszközökkel gyarapodik, amelyek fokozzák a légierő képességeit és hatékonyságát, a szárazföldi erők támogatásának lehetőségeit, egyúttal a légvédelem képességét is. A változások azonban nagy erőfeszítéseket követelnek a légierős katonáktól, hiszen új gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk és nyitottnak kell lenniük a változásra.

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt Kilián Nándor vezérőrnagy, légierő haderőnemi szemlélő is – dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese beszédében úgy fogalmazott: pár évvel ezelőtt még sokkal szomorúbb hangulatban telt volna az ünnep, hiszen akkor még arról kellett volna beszélni, hogy mindenki óvja és tartsa rendszerben azt a technikát, amivel a Magyar Honvédség rendelkezik és majd később jobb lesz. „Ma sokkal szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen a Magyarország Kormánya által elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a légierő újul meg először" – mondta, hozzátéve, a technikai eszközök megújulása mellett ma a Magyar Honvédségben, s így a légierőben is kultúraváltás zajlik, ami kihat a kiképzésre, az oktatásra és a felkészítésre is. Mint fogalmazott: ez a váltás a kulcsa egy olyan légierőnek, amelyre mindenki méltán büszke lehet majd a jövőben.

1596863433

Dr. Koller József dandártábornok, az alakulat és a helyőrség parancsnoka aláhúzta: minden katona büszke lehet, aki Szolnokon szolgált és aki hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban már a fejlődés útjára léphetett a bázis. Nem csak a haditechnikai eszközök szintjén, de a kiképzésben és a gondolkodásmódban is. Az elért eredményeket érintve elmondta: a szolnoki pilóták hatvan százaléka, illetve a műszakiak fele már megjárta az Airbus Donauwörth-i kiképzőhelyét. „Az eddig megérkezett kilenc géppel összesen több mint 800 órát repültünk már le és további hét gép érkezik az idén, jövőre pedig újabb négy" – fogalmazott a parancsnok. Koller József dandártábornok szólt a 2023-tól érkező tizenhat darab Airbus H225M típusú helikopterekről is, amelyek kapcsán hangsúlyozta: bár Szolnokra kerülnek, de az ország kapja őket, a haza biztonsága érdekében.

Az ünnepségen dr. Böröndi Gábor altábornagy átadta Korom Ferenc vezérezredes emléktárgyát, amit az elvégzett munka elismeréséül a Szolnok Helikopter Bázis valamennyi tagja számára adományozott.

1596863434

Az állománygyűlésen Magó Károly zászlós felidézte az immáron 80 éves szolnoki repülőtér történetét, az 1940-es megalapításától napjainkig, majd Benkő Krisztina, a Zrínyi Kiadó munkatársa bemutatta a HM Zrínyi Nonprofit Kft. gondozásában készült legújabb kiadványokat, köztük Fehér Gábor, a fiatal generációt megcélzó Mi-24-esekről szóló kötetét is.

A nap zárásaként előbb koszorúzással emlékeztek meg mindazon elvesztett bajtársakról, akik a légierő kötelékében teljesítettek szolgálatot, majd egy Airbus H145M típusú helikopter és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egyik JAS-39 Gripen vadászgépe tartott dinamikus bemutatót, megünnepelve a légierő haderőnem napját.

GALÉRIA