Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Románia vette át a Tisza zászlóalj vezetését

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2020. január 20. 21:19

Több éves hagyományt követve az év első hónapjában került sor a „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj vezető nemzeti szerepkör átadás-átvételére. Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese adta át Vasile Toader vezérőrnagy, a Román Fegyveres Erők vezérkarfőnökének műveleti és kiképzési helyettese részére a vezetést január 20-án, hétfőn.

1596075324

A mintegy hétszáz fős magyar-román-szlovák-ukrán közös alegység alaprendeltetése a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett árvizek, illetve más természeti csapások, ökológiai katasztrófahelyzetek esetén az érintett lakosság megsegítése, a károk elhárításában való részvétel. A szervezetet és az eszközrendszert úgy alakították ki, hogy egy árvízi védekezés során képesek legyenek a hatékony beavatkozásra, életek mentésére, a töltések megerősítésére. Mindig az az ország adja a parancsnokot, amelynek a területén zajlik a gyakorlat. Tavaly január óta Magyarország látta el a „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj vezető nemzeti teendőit, éppen ezért hazánk adott otthont a „Blonde Avalanche 2019" elnevezésű, számítógépes szimulációval egybekötött parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatnak is.

Egy év elteltével és a parancsnoki teendők befejeztével, dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a budapesti Hotel Hadikban adta át a vezető nemzeti szerepkört Románia számára. A két nemzet képviselői egyeztettek az eddig sikerrel lezárt és a kitűzött, végrehajtandó feladatokról.

GALÉRIA