Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetői látogatás a légvédelmi rakétásoknál

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2020. május 7. 21:18

Dr. Böröndi Gábor altábornagy tett látogatást az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél május 7-én. A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a győri alakulatnál alapvetően a kiképzést tekintette meg, valamint az ezred aktuális feladatairól tájékozódott.

1596078993

Könczöl Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakéta egységének parancsnoka beszámolt a katonai szervezet idei prioritásairól, az ezred fő kiképzési feladatairól, a jelenleg is futó programokról, az egészségügyi veszélyhelyzet kezeléséből az egységre háruló feladatokról, valamint a folyamatban lévő, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program által a katonai szervezetet érintő fejlesztések előkészítésének helyzetéről jelentett az elöljárónak.

A rendkívül összetett feladatrendszer nagy leterheltséget jelent az alakulat számára a jelenlegi veszélyhelyzet körülményei között, de – mint Könczöl ezredes jelentéséből kiderült – a kiképzés ettől még nem állt meg. Az ezred az Acélkocka altiszti felkészítéssel párhuzamosan az OKJ-s végzettséget megcélzó altisztjelölteknek is csapatgyakorlatot biztosít, miközben hathetes alapkiképzést is tart pályakezdő szerződéses tiszt, altiszt és legénységi állományú katonák számára. Ez utóbbi tevékenységek eredményességéről a jelentést követően dr. Böröndi Gábor altábornagy személyesen is meggyőződött.

1596078994

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese először az Acélkocka felkészítést tekintette meg, ahol a hallgatók a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer indítóállványának, valamint célfelderítő és rávezető állomásának telepítését, működésellenőrzését és bontását gyakorolták. Ezt követően Böröndi altábornagy az MH Altiszti Akadémia kétéves modulrendszerű képzésében résztvevők csapatgyakorlatát szemrevételezte, mely során az altisztjelöltek a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer indítóállványának és vezetési pontjának kezeléséhez szükséges ismereteket sajátították el.

Az altábornagy megköszönte az ezred parancsnokának, valamint Inoka Zoltán törzszászlósnak, az alakulat vezénylőzászlósának a program előkészítését. Zárásként pedig felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy „ez egy nehéz pálya".„Legyenek motiváltak, találják meg számításukat, és mindenekelőtt legyenek jó katonái a Magyar Honvédségnek!" – mondta.

GALÉRIA