Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zadar: Az MSAP a jövő oktatóközpontja

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2019. december 11. 17:37

Ünnepélyes keretek között, a programban részt vevő országok védelmi minisztereinek jelenlétében nyitották meg a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját (Multinational Special Aviation Programme, MSAP) a Zadar melletti Pukovnik Mirko Vukušić laktanyában december 11-én.

1596073387

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőbeszédében kiemelte, a 20. század történelme és nagy háborúi arra tanítottak meg minket, hogy hatékonyan csak szövetségben, és közösen tudunk a veszélyekre, kihívásokra válaszolni. Ez a felismerés keltette életre azt az együttműködést, amely térségünk államait fogja össze, és amelynek fontos lépése a most megnyitott kiképzőközpont. Mint a miniszter kiemelte, az itt oktatott helikopter-hajózók fontos hozzájárulást jelentenek majd a nemrég Magyarországon létrehozott Regionális Különleges Műveleti Komponensparancsnokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) képességeinek növeléséhez.

A szomszédos országok közötti szoros együttműködést jelző, rendkívüli pillanat volt az is, amikor Magyarország Horvátországgal közösen megkezdte a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (MNDC) létrehozását is, méghozzá magyarországi központtal – emelte ki Benkő Tibor. A miniszter jelezte: a Magyar Honvédség tovább bővíti légierő képességeit, amelynek keretében hamarosan 36 modern helikoptert állít hadrendbe. Az ehhez szükséges mintegy 150 hajózó képzésében is fontos szerepet kap majd az MSAP kiképzőközpontja.

1596073387

A horvát légierő 93. ezredének is otthont adó bázison és repülőtéren kialakított épületben az alapító országok mellett a NATO tagországok pilótái kapnak majd a 21. századi hadszínterekhez szükséges, magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatást. Az MSAP központ parancsnokhelyettesét hazánk biztosítja, elsőként Simon Péter alezredes tölti be ezt a tisztséget. A központ feladata az egyes nemzetek igényeinek és a NATO-ban alkalmazott szabványoknak, eljárásoknak megfelelően képzett hajózók oktatása lesz. A kiképzőközpont megnyitásáról szóló dokumentumot magyar részről Csősz József ezredes látta el kézjegyével. A megnyitóra Benkő Tibor honvédelmi minisztert elkísérte Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Mint a megnyitó ünnepségen elhangzott, Zadar és környéke ideális helyszínt jelent: évi közel 300 repülési napot biztosít a környék éghajlata és időjárása, s a repülőtérhez közel lehetőség nyílik a megszokott, síkvidéki gyakorlóterületek használata mellett magashegyvidéki és víz feletti feladatok végrehajtására is. Az oktatási központ kialakítása nem véletlenül történt a négy ország összefogásával: nem csupán Horvátország vállalta fel 2015-ben egy különleges műveleti képességekkel rendelkező légi egység megalakítását (Special Operations Air Task Unit, SOATU), hanem hasonló feladatra vállalkozott Bulgária, Magyarország és Szlovénia is. Az összefogás fontosságát és előnyeit felismerve a négy ország 2015 júliusában döntött egy közös kiképzési program megindításáról. Ezt követte a 2018. október 4-én, Brüsszelben aláírt, az MSAP megalakításáról szóló szándéknyilatkozat.

1596073388

A repülőtér adott helyet annak a dinamikus bemutatónak is, ahol a védelmi tárcák vezetői, a vendégek és a sajtó munkatársai egy közösen végrehajtott, többnemzeti különleges műveleti akciót láthattak. A Mi-171S helikopterrel érkező „jófiúk" gyorsan és határozottan semlegesítették az ellenséges fegyvereseket, miközben biztonságukra a nemrég hadrendbe állított horvát OH-58D Kiowa Warriorok vigyáztak. A páncélozott járművekkel támogatott saját erők végül sikeresen távoztak a helyszínről, de később egy kiemelten fontos személy gépjárművének megállítását és a keresett személy őrizetbe vételét is sikerrel elvégezték, egy horvát MiG-21biszR géppár közvetlen légitámogatásával.

GALÉRIA