Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvariassági látogatáson fogadta a honvédelmi miniszter az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2019. szeptember 10. 17:13

A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda együttműködése több mint negyedszázados múltja és sikerei okán biztos vagyok abban, hogy továbbra is rengeteg tapasztalatot és tudást oszthatunk meg egymással az előttünk álló időszakokban – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután udvariassági látogatáson fogadta szeptember 10-én John C. Harris vezérőrnagyot, az Ohiói Nemzeti Gárda (ONG) parancsnokát, aki tárgyalásokat folytatott Mihócza Zoltán altábornaggyal, az MHP törzsfőnökével is.

1596067707

A találkozót követően a honvédelmi tárca vezetője arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok hazánk egyik legfontosabb stratégiai partnere a védelmi együttműködés területén. Mint mondta, a magyar kormány elkötelezett a szoros transzatlanti kapcsolatok mellett és tisztában van azzal, hogy kétoldalú védelmi kapcsolataink meghatározó szerepet játszanak nemzeti katonai képességeink kialakításában és fejlesztésében.

A miniszter arról is tájékoztatta az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokát, hogy Magyarország számára  prioritás a transzatlanti térség biztonságához és a NATO kohéziójának erősítéséhez történő hozzájárulás. Megkezdtük a védelmi költségvetésünk jelentős növelését, azzal a céllal, hogy 2024-re elérjük a GDP 2 százalékát – fogalmazott Benkő Tibor.

1596067706

Hangsúlyozta, hogy a Szövetségnek tett vállalásokkal összhangban, az elmúlt harminc évre visszatekintve, példátlan méretű haderőfejlesztésbe kezdett a honvédség és ezzel párhuzamosan fenntartja kimagasló szerepvállalását a békeműveletekben, legfőképpen a NATO-műveletekben.

A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda együttműködése kapcsán a miniszter úgy fogalmazott, hogy a két szervezet több, mint negyedszázados múltja és sikerei okán biztos vagyok abban, hogy továbbra is rengeteg tapasztalatot és tudást oszthatunk meg egymással az előttünk álló időszakokban.

A felek egyetértettek abban is, hogy az 1993-ban, az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség között elkezdett állami partnerségi együttműködés második huszonöt éve remélhetőleg még több lehetőséget és kölcsönös tanulási folyamatot biztosít mindannyiunknak.

1596067707

A honvédelmi miniszternél tett látogatása előtt John C. Harris vezérőrnagy megbeszélést folytatott Mihócza Zoltán altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokságának törzsfőnökével is. A megbeszélés során a felek nagyra értékelték az együttműködés területén az elmúlt időszak során elért eredményeket, Harris vezérőrnagy köszönetét fejezte ki a felajánlott lehetőségért, amelynek keretében a Nemzeti Gárda kijelölt alegységei részt vehettek magyarországi kiképzési rendezvényeken. Külön kiemelte a Saber Guardian 19 és a közeljövőben végrehajtandó Blonde Avalanche 19 gyakorlatokat, mint kiváló lehetőségeket az egymástól tanulás folyamatának fenntartásában. Reményét fejezte ki a szoros kiképzési együttműködés fenntartására illetve megerősítette a meglévő keretek – kölcsönös előnyökön alapuló – bővítésének szándékát is.

Mihócza altábornagy egyetértett a katonai együttműködés fontosságával, az országok közötti kapcsolatok fejlesztésének ebben rejlő lehetőségei kihasználásának fontosságával. Magyarország és a Magyar Honvédség stratégiai céljainak szem előtt tartásával a további együttműködés maximális támogatásáról biztosította Harris vezérőrnagyot. Megítélése szerint a feleknek folyamatosan keresniük kell az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, amellyel biztosítani lehetséges a különböző katonai kultúrák kohézióját, egy magasabb kiképzettségi szint elérését.

GALÉRIA