Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar hősök előtt tisztelegtek a győri rakétások

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. május 29. 19:23

Május utolsó vasárnapján, a magyar hősök emlékünnepén az ország két pontján is képviseltette magát az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. Szombathelyen délelőtt, míg Győrben délután vettek részt a városi megemlékezéseken a skarlátpiros barettsapkát viselő katonák.

Vas megye székhelyén zászlófelvonással és katonai tiszteletadással kezdődött a városi megemlékezés. A győri légvédelmi rakétaezred díszalegységének közreműködésével zajló rendezvényen az ünnepi műsort a helyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai adták elő, majd dr. Puskás Tivadar, a város polgármestere tartott emlékezőbeszédet.

Az ünnepség koszorúzással folytatódott, a győri alakulat nevében Fegyveres László alezredes, az ezred törzsfőnöke helyezte el a megemlékezés virágait a Március 15. téri emlékműnél. A rendezvény a díszalegység díszmenetével ért véget – ehhez a zenét Szombathely Város Fúvószenekara szolgáltatta.

Győrben a Radó-szigeti hősi emlékműnél gyűltek össze azok, akik emlékezni és tisztelegni szerettek volna a hazánkért folytatott harcokban elesett áldozatok előtt.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület győri területi szervezete és a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület által közösen szervezett eseményen Könczöl Ferenc alezredes, a győri alakulat megbízott parancsnoka emlékezőbeszédében kiemelte: „Május utolsó vasárnapja, a hősök napja egyik legszentebb és legbensőségesebb ünnepnapjává vált a gyermekeiket elveszítő anyáknak, a férjeiket sirató feleségeknek, az apjukat felidéző árváknak és a bajtársaikra emlékező katonatársaknak."

A történelmi idők hőseinek mai utódaira és az alakulat közelmúltbeli, természeti és ipari katasztrófák során nyújtott kimagasló helytállására utalva Könczöl alezredes hangsúlyozta, hogy az „elismerésre méltó, bátor, önzetlen cselekedetek nemcsak a történelmi históriák részét képezik. Lehet, hogy napjaink kihívásai nem követelnek tömeges véráldozatot, de a győri honvédek így is hősként élik dolgos mindennapjaikat; a hétköznapok hőseiként….Bizton állíthatom, hogy Győr város minden polgára büszke lehet a város keleti kapujában szolgálókra, mint ahogy az ezred minden katonája büszke arra, hogy ebben a nagyszerű városban szolgálhatja a haza, a hon védelmének ügyét."

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel ért véget.