Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katona mindig és mindenhol értéket képvisel

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. szeptember 20. 19:22

„Tudom, hogy lelkiismeretes szolgálatuk garanciát ad arra, hogy a távoli válságok és konfliktusok következményei ne érjék el hazánk területét” – fogalmazott Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens több, mint 130 főből álló 17. váltásának kibocsátó ünnepségén, Székesfehérvár főterén, szeptember 20-án.

A dandártábornok beszédében hangsúlyozta, hogy a felsorakozó állományon látszik a tettrekészség, a kötelességtudat, illetve a fegyelmezettség. Hozzátette, a missziós szolgálat vállalásával tanúbizonyságot tettek arról, hogy a hazájukat nem csak szeretik, de áldozatot is képesek hozni érte.

Az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka kiemelte annak jelentőségét, hogy a 17. váltás a tartalékos katonák szolgálatára épít, hiszen az állomány gerincét a területvédelmi ezredek adják. „Nincsen ugyanolyan hat hónap, nincsenek rutinfeladatok, ám önök felkészültek, és minden szükséges ismerettel rendelkeznek. Mégis, készüljenek fel arra, hogy ez a hadszíntér nem hasonlítható semmi máshoz. Egy olyan országba mennek, ahol emberöltő óta nincsen béke” – hangsúlyozta.

IKBK_kibocsato_unnepseg_20230920_03 copy

„A szövetségeseink is tudják, hogy a magyar katonára mindig lehet számítani. Tartsák szem előtt, hogy a magyar katona mindig és mindenhol értéket képvisel” – emelte ki Lőrincz Gábor dandártábornok.

Horváth Kornél százados, a kontingens tábori lelkészének áldása után dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének parancsa alapján Drót László ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka harminc éves kiemelkedő szolgálata elismeréséül a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát adományozta Vass Zoltán alezredesnek, a kiutazó állomány parancsnokának.

IKBK_kibocsato_unnepseg_20230920_14 copy

Vass Zoltán alezredes hangsúlyozta, hogy egy hivatásos tiszt életében már az is hatalmas megtiszteltetés, ha parancsnokként egy több, mint százharminc fős állományról gondoskodhat. „Úgy gondolom, hogy ezt külföldön, hazánktól távol megtenni kihívás és egyben rendkívül nagy felelősség is” – tette hozzá. A kontingensparancsnok elmondta azt is, hogy külszolgálatuk alatt elsősorban objektumvédelmet, illetve személykísérési feladatokat fognak végrehajtani.

Az ünnepség az állomány díszmenetével zárult.