Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A magyar katonák feladata a szeretteink, értékeink és hazánk védelme”

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. június 24. 16:34

A szabolcsi emberek elkötelezettek az ország ügye iránt – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Messze van a nyíregyházi kaszárnya!” című hadtörténelmi konferencián, június 24-én, csütörtökön, Nyíregyházán.

20210624_ISM0610

A tárcavezető – a konferencia fővédnökeként – előadásában a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatban kiemelte: azért van rá szükség, mert a Magyar Honvédségnek az a feladata, hogy őrizze és garantálja az ország és polgárainak biztonságát. „A magyar katonák feladata a szeretteink, értékeink és hazánk védelme. A haza fennmaradásának és az emberek boldogulásának egyik letéteményese a Magyar Honvédség, éppen ezért van szükség a haderőfejlesztésre” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

20210624_ISM0638

A Magyar Honvédség elmúlt harminc évéről szólva Benkő Tibor elmondta: a laktanyák bezárása és a hadkötelezettség eltörlése után, 2015 óta folyamatos a haderő fejlesztése és a katonák korszerű technikai eszközökkel történő felszerelése. Ennek köszönhetően a katonák megbecsült tagjai a társadalomnak és egy egyre vonzóbb életpályát kínálnak a haza védelme iránt elkötelezett embereknek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadásában kiemelte: egy ütőképes, korszerű hadsereg felépítése a cél, és ezt szolgálja a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program minden eleme, amely a katonáról és a technikai fejlesztésről egyaránt szól. „A 21. századi eszközök beszerzése mellett, szükség van az azt kezelő, jól felszerelt és megbecsült katonákra is” – hangsúlyozta a tárcavezető.

20210624_ISM0582

A konferencián dr. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója felelevenítette a város helyőrségének 150 évvel ezelőtti alapítását.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: „Nyíregyháza büszke katonai hagyományaira”. A képviselő kiemelte: a helyőrség és a város dualizmus kori együttműködése jó példaként szolgál a jelennek is.

20210624_ISM0591

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke beszédében aláhúzta: a katonák aktív jelenléte szorosabbá fűzi a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatát.

A konferenciát az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központja, a Jósa András Múzeum és a Magyar Huszár Alapítvány szervezte.

20210624_ISM0601