Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Köztársaság elnökének köszöntője a Honvédelem napja alkalmából

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 19. 14:50

A Honvédelem napján őszintén bízom benne, hogy a gondok leküzdésére esküdött katonáink nem csak feljebbvalóik utasításait , de hivatásuk erkölcsi parancsait is végrehajtva az önzetlenség és elszántság lendületét adják Magyarországnak – olvasható dr. Schmitt Pál köztársasági elnöknek a Honvédelem napja alkalmából írt köszöntőjében.

Honvédek!

1992 óta minden év május 21-e a Honvédelem Napja, az 1848-49-es szabadságharc jeles eseményének, Budavár visszafoglalásának emlékére. Alkotmányos jogállásomból adódóan, mint a Magyar Honvédség főparancsnoka köszöntöm Önöket ezen a napon.

A honvédelem természetéhez tartozik a rendkívüli helyzetek megoldása.


A hadsereg feladata, hogy nehéz időkre képezze, készítse fel magát. Legyen az fegyveres harc a hazáért, nemzetközi misszió, a polgári lakosság segítése és védelme katasztrófák idején, a cél mindig ugyanaz: úrrá lenni a bajokon. A Honvédségnek ezért mindenkor példát kell mutatnia a társadalom számára, hogy leküzdhetők az akadályok, meg lehet állni a viharban.


Ez a példa, ez az erő nem csak a honvédelem szellemiségét hatja át, de a katonák közösségét is összetartja, és komoly támaszt jelent az emberek számára. Ha a magyarok azt látják, hogy céltudatos, küldetésükben biztos, áldozatkész katonáik vannak, maguk is jobban megérthetik, hogy a honvédelem a főállású, fegyveres jelenléten túl még mi minden feladatot ró mindannyiunkra, s hogy mit jelent Kölcsey Ferenc üzenete: „Minden áldozat kicsiny azokhoz képest, miket a hazának kívánni joga van."


A napokban egy külmisszióban bekövetkezett tragédia döbbentett ismét rá mindekit, hogy ez az áldozat akár a végsőkig is szólhat. Éppen ezért a honvédelemben dolgozókat tisztelet, elismerés, megbecsülés és hála illeti.

A Honvédelem Napján őszintén bízom benne, hogy a gondok leküzdésére esküdött katonáink nem csak feljebbvalóik utasításait, de hivatásuk erkölcsi parancsait is végrehajtva az önzetlenség és elszántság lelkületét adják Magyarországnak.

A Hazáért, mindhalálig!

Dr. Schmitt Pál