Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mali katonai junta elfogadta a rendezési tervet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 21. 12:34

A mali katonai junta elfogadta május 19-én, szombaton a nyugat-afrikai országok közösségének (ECOWAS) rendezési tervét, és ennek keretében belegyezett abba, hogy az ideiglenes államfő az átmeneti időszakban végig hivatalban maradjon – közölték a ECOWAS által delegált közvetítők.

A megállapodás előzménye, hogy az ECOWAS az országból való kiutazás megtiltásával fenyegette meg a puccsista vezetőket arra az esetre, ha nem hajlandók meghosszabbítani Dioncounda Traoré mandátumát.

Az államcsínyt Amadou Haya Sanogo százados vezetésével március 22-én hajtották végre az országban. A katonák névlegesen és ideiglenesen Traorét nevezték ki államfőnek, aki április 12-én tette le az esküt. Mandátuma 40 nap után, hétfőn járt volna le. Az ECOWAS azonban az kérte Sanogótól, hogy az újabb alkotmányos válság elkerülése érdekében hosszabbítsák meg a mandátumát.

A mali junta beleegyezését Djibril Bassolé Burkina Fasó-i külügyminiszter jelentette be szombat este bamakói sajtóértekezletén, amelyen jelen volt Sanogo százados és több más katona, illetve az ECOWAS másik közvetítője, Adam Bictogo elefántcsontparti külügyminiszter.

A mali katonai puccs után kialakult zavaros helyzetben az ország északi része fölött tuareg és iszlamista lázadók vették át a hatalmat. A tuareg mozgalom azóta kikiáltotta a terület függetlenségét Azavad néven, de a nemzetközi közösség nem ismeri el az államalakítási kísérletet. Az ECOWAS által megbízott Blaise Compaoré burkinai elnök a héten konzultációkat kezdett a tuaregekkel és az iszlamistákkal, hogy „kidolgozzák a válság rendezésének menetrendjét".

Címkékeskü