Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mécses fényében

Szöveg: Dr. Lackner Pál dandártábornok |  2010. november 2. 16:06

Istentiszteleten emlékeztek a Reformáció napjára a magyar katonák az elmúlt hétvégén Afganisztánban, Mazar-eSharif-ban. Egyben gyertyát  gyújtottak az elhunyt rokonaikra, ismerőseikre gondolva.

A Mazar-eSharif-i tábor kápolnáját több nemzet és felekezet is használja. Az itteni munkarend, illetve a már foglalt idősávok miatt a magyar istentiszteletet október 29-én, 11 órakor rendezték meg, vagyis ebben az esztendőben két nappal korábban ünnepelték a Reformáció napját a magyar katonák.

1595909443
Dr. Lackner Pál dandártábornok a Zsoltárok könyvéből vett példával – a reformációt a templomablakhoz hasonlítva – a hagyományok és az ige világosságának kapcsolatáról szólt.

Az istentisztelet záró részében minden résztvevő gyertyát gyújtott, gondolva azokra, akiknek sírjához a misszió miatt most nem juthatott el.

Október 31-én, vasárnap este – már naplemente után – gyülekezett a magyar csapat az emlékfalnál, ahol a rövid püspöki bevezető után dr. Révész Gyula ezredes, a Nemzeti Támogató Elem parancsnoka gyújtotta meg a mécsest az itt elesett bajtársak emlékezetére.

Fotó: Csanádi Zsolt törzsőrmester