Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A modern, 21. századi technikák és a felkészült katonák együtt garantálják az ország biztonságát

Átadták Tatán az első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. február 11. 19:41

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program: átadták az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz megérkező első tíz Gidrán páncélozott harcjárművet február 11-én, csütörtökön, Tatán.

Tata_Gidránok átadása (1)

Az elsősorban támogató feladatokat ellátó, a magyar Gidrán névvel ellátott járművek ünnepélyes átadóján részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Engin Aykol, a harcjárműveket gyártó Nurol Makina vállalat vezérigazgatója, valamint Bencsik János, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő.

Az átadó ünnepségen megtartott beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Magyarország és a magyar emberek számára rendkívül fontos a béke és a biztonság, ennek biztosítása pedig, a mindenkori kormány és a katonai vezetés feladata. „Azért indítottuk el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy ezt a békét és a biztonságot megteremtsük, nemcsak a jelen, hanem a jövő számára is” - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: „a modern, 21. századi technikák és a felkészült katonák együtt garantálják az ország biztonságát”. Benkő Tibor aláhúzta: az eddigi és a jövőbeni technikai beszerzéseknél is, minden esetben a harci tapasztalatokat és a magyar igényeket helyezik előtérbe. Kizárólag olyan eszközöket állítanak szolgálatba a Magyar Honvédségnél, amelyek ezeknek a kritériumoknak teljes mértékben megfelelnek. A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: több katonai alakulathoz olyan járművek kerülnek majd, amelyeket már Magyarországon készítenek, a török gyártóval közösen.

Tata_Gidránok átadása (17)

Engin Aykol, a török Nurol Makina vállalat vezérigazgatója beszédében kiemelte: a Magyar Honvédség részére átadott négykerék meghajtású, páncélozott Gidrán harcjárművek világviszonylatban is a legkorszerűbbek és a legbiztonságosabbak a saját kategóriájukban. „Magyarország az első európai ország, amely ezt a járműtípust választotta” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: a beszerzett Gidránok egy új időszámítást jelentenek a Magyar Honvédség életében. „A most szolgálatba álló, többcélú harcjárművek növelik a magyar haderő képességeit, mind az alkalmazás, mind a katonák védelme terén” – mutatott rá a vezérezredes.

Tata_Gidránok átadása (19)

A Szózattal záruló átadó ünnepségen jelen volt – mások mellett – Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, őexcellenciája Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete, valamint Michl József, Tata Város polgármestere.

Kapcsolódó cikkek