Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Háború Emlékezete szombaton a Bálnában

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: illusztráció |  2023. november 10. 20:12

Az első világháború befejezésének 105. évfordulójának alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egész napos programsorozattal készül a Bálna Honvédelmi Központban november 11-én, szombaton.

nagy háború

A History Rocks! – A Nagy Háború Emlékezete címet viselő rendezvényen a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület csoportjainak bemutatkozása mellett a programot előadások, kerekasztalbeszélgetések, könyvvásár, eszközbemutató, múzeumpedagógiai foglalkozások és egy nemzetközi filmpremier is színesíti. Magyarországon egyedül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében nyílik lehetőség a többszörös platinalemezes svéd Sabaton zenekar „The War To End To All Wars – The Movie” című, az első világháború eseményeit feldolgozó, a zenekar dalaira épülő animációs filmjének megtekintésére.

A Sabaton 2023 júniusában indította útjára a „History Rocks" elnevezésű példa nélküli globális múzeumi projektjét, amelyhez a magyarországi vetítésnek helyt adó Bálna Honvédelmi Központon kívül olyan jelentős hadtörténeti múzeumok csatlakoztak, mint például a brit Royal Armouries vagy a franciaországi Musée de l’Armée.

plakát

Az esemény regisztrációhoz kötött. Bővebb információt a Hadtörténeti Múzeum, illetve a Bálna Honvédelmi Központ facebook oldalán találhatnak az érdeklődők!

Az első világháború volt az emberiség történetében az első olyan valóban világméretű konfliktus, amely a földkerekség minden tájára kihatott, de következményei különösen Európára nézve voltak tragikusak. A négy évig tartó, több milliós emberáldozatot követelő háború, a Németország és az antanthatalmak között 1918. november 11-én aláírt fegyverszüneti megállapodással ért véget.