Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadság igazsága: emlékezni és emlékeztetni

Konferencia Szécsény felszabadulásának emléknapján

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. november 10. 20:36

Szécsény városának muzulmán uralom alóli felszabadulásának 340. évfordulóján, november 10-én az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban tartottak megemlékezést és szakmai előadásokat. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a szabadság igazságára emlékeztette hallgatóságát „…a szabadságért!” elnevezésű konferencia megnyitóján elhangzó köszöntőjében.

„Hőseinkre nemcsak azért emlékezünk, mert ez erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert emlékeztetnek minket arra, hogy van mit veszítenünk és ezért van mit megvédenünk. Ma, amikor a világ számos pontján, szomszédunkban is véres háború dúl, ezerszer is emlékeztetnünk kell magunkat erre az igazságra” – értelmezte a konferencia hívószavát, a szabadság fogalmát a honvédelmi tárca államtitkára. Beszédében továbbá emlékeztette a résztvevőket, hogy Szécsény Eger és Szigetvár mellett a magyar történelem megkerülhetetlen helyszíne. A végvári harcosok hősi tettei bizonyítják a máig érvényes igazságot, miszerint áldozatok nélkül nem hullik ölünkbe a béke és a szabadság.

_..._szabadsagert_jubileumi_konferencia_20231110_06 copy

Az egész napos rendezvényen Vargha Tamás államtitkár megnyitóját követően Balla Mihály országgyűlési képviselő (képünkön), Stayer László, Szécsény város polgármestere és dr. Limbacher Gábor, a tudományos konferencia házigazdája köszöntötte a résztvevőket.

Néhány esztendővel Buda visszavétele és az ország felszabadítása előtt, 1683-ban sikerült végleg kiűzni a török adminisztrációt Szécsényből. A jeles esemény emléknapján rendezett konferencia előadói a szabadság korabeli értelmezéseit, II. Rákóczi Ferenccel kapcsolatos és a török uralom végnapjait érintő politikai kérdéseket jártak körül, Rákóczi híres jelmondatának („Együtt a hazáért és a szabadságért!”) utolsó szava köré építve gondolataikat.

s másolat

Dr. Limbacher Gábor (képünkön) bevezetőjében felhívta a figyelmet az eseménynek otthont adó kastély múltjára: a Szécsényi, Forgách, Liptay és Pulszky család tulajdonában egyaránt megforduló klasszicista műemlék középkori alapépületében vélhetően már Zsigmond és Mátyás király is járt. Kitért Szécsény város szerepére, ami nem pusztán a tartós török uralom elleni szervezkedés egyik szimbóluma, hanem a Rákóczi felkelés ikonikus országgyűlésének is színhelye, ahol a fejedelemválasztás zajlott.

Balla Mihály országgyűlési képviselő a régi vár mellett a korai polgárosodás színteréül szolgáló város jelentőségét hangsúlyozta. Szécsény török uralom alóli felszabadulása és II. Rákóczi Ferenc mellett Petőfi Sándorra és Szent Mártonra is emlékeztek a jelenlévők. Az emléknapot a Vissi d’Arte Művészeti együttes, az Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint Chomát Dalibor, Pásztor Nelli Mária és Szalay Demeter Mózes zongoristák előadása, majd koszorúzás zárta.

_..._szabadsagert_jubileumi_konferencia_20231110_08 copy

Az elhangzott előadások:

Dr. Barsi Balázs atya: „az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32)

Zászkaliczky Márton: A szabadságfogalom magyarországi története Szent Istvántól a Bocskai felkelésig

Dr. Habil. Várkonyi Gábor: A szabadság, a nemzeti függetlenség fogalma a magyar politikai gondolkodásban Esterházy Miklóstól II. Rákóczi Ferencig

Prof. Dr. Habil. Balogh Judit: Az Erdélyi Fejedelemség szabadságfogalmai, szabadságküzdelmei

Prof. Dr. Pozsony Ferenc: Autonómia és szabadság a falusi székelyeknél

Dr. Molnár Imre: A magyar-lengyel közös történelem szakrális vetülete

Dr. Mészáros Kálmán: A szécsényi konföderáció szövetséglevelei és eskünévsorai

Berta András: „A haza nem eladó semmi pénzen” – az egri hőskultusz kialakulásának fordulópontjai

Dr. Bali János: A szabadság(vágy) a magyarság önképében, nemzettudatában

Harangozó Imre: Gens fidelissima… Rákóczi fejedelem leghűségesebb népe – a ruszinok

Polgár Péter: „Oh, kegyetlen, szabad népnek tűrhetetlen szolgaság!”

Dr. Limbacher Gábor: A szabadság nemzedékeken átívelő lehetősége és felelőssége, annak vállalása