Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország kiemelt fontosságú, stratégiai partnerünk

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László, Kormány Gábor |  2023. november 10. 20:54

Magyarország és Törökország érdekei azonosak – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Yaşar Gülerrel, a Török Köztársaság nemzetvédelmi miniszterével közösen tartott sajtótájékoztatón, a Honvédelmi Minisztériumban, november 9-én.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta: Törökország hazánk kiemelt stratégiai partnere és a felek „ma is azért dolgoztak, hogy a kiváló katonai-védelmi kapcsolataink tovább erősödjenek.”

„Törökország rendkívül fontos, megkerülhetetlen regionális biztonságpolitikai szereplő és miután a veszélyek korát éljük, ezért szerepe igen lényeges azokban a nemzetközi konfliktusokban, amelyek mindannyiunk biztonságát kockáztatják” – szögezte le a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy Törökország NATO-tagországként és a régió vezető országaként a magyar kormányéhoz hasonló álláspontot képvisel az orosz-ukrán háború kapcsán.

„Mindkét ország elkötelezett az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások minél korábbi megkezdése mellett, hiszen az eszkaláció, a további áldozatok elkerülése rendkívül fontos. Magyarország és a teljes régió érdeke, hogy újra béke legyen és ismét erősödjenek a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok” – emelte ki. Hozzátette: a napokban kezdődött Adaptive Hussars 2023 elnevezésű, több mint harminc éve nem látott léptékű, országos többnemzeti hadgyakorlaton a török fegyveres erők is részt vesznek.

KG_20231109_torok_vedelmiminiszter_fogadas_002

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott: a megbeszélés során részletesen áttekintették a Száhel-térség biztonsági helyzetét, mert Magyarország is érdekelt az afrikai régió stabilitásában. Az Országgyűlés a közelmúltban jóváhagyta, hogy komplex katonai misszió induljon Csádba, így 2024 tavaszától maximum  kétszáz magyar katona teljesíthet szolgálatot a közép-afrikai országban. Hozzátette: Magyarország és Törökország mindezek mellett a Nyugat-Balkán stabilitásának kérdésében is egyetértenek.

A közös védelmi ipari együttműködésről szólva, Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy a Magyar Honvédségben már rendszeresített Gidrán harcjárművek magyarországi gyártására szándéknyilatkozatot írt alá a török Nurol Makina gyár vezetőjével az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. és a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója. Ennek értelmében a páncélozott harcjárműveket ezentúl Győrben, a Rába vállalatnál fogják gyártani. Yaşar Güler török védelmi miniszter kiemelte: a tárgyalásokon alapvetően a területbiztonság kölcsönös kérdéseit vitatták meg és kifejezték elköteleződésüket a két állam – részben védelmi ipari célú – együttműködésének erősítésére. „Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy láthatjuk a Magyar Honvédség fejlődését” – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón – a török és magyar delegáció képviselői mellett – részt vett Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is.