Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nagyhatalmak tudhattak a szervkereskedelemről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 5. 10:06

A nyugati nagyhatalmak szinte biztosan tudtak azokról a dolgokról, amelyek az Európa Tanács közelmúltbeli jelentésében szerepelnek a koszovói szervkereskedelemről, mert voltak információik az albán gerillaalakulat, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tevékenységéről – állítja egy volt amerikai diplomata, aki az ENSZ képviselője volt Észak-Koszovóban.

Gerard Galucci a Politika című belgrádi napilapban kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy az „ötök" – vagyis az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország – „szinte biztosan" tudtak arról, hogy mi történt Koszovóban.

„Voltak információik, eszközeik és ismert volt számukra az UCK működésének hosszú története. Függetlenül attól, mi igaz a szervkereskedelemről, mindenki tudja, hogy felvetődött a kérdés: a legmagasabb beosztású (koszovói) vezetők közül egyesek érintettek a nemzetközi bűnözésben és a korrupcióban" – mondta Galucci. Szerinte a nemzetközi közösség képviselői szemet hunytak a problémák felett, hogy ne vonják magukra az albánok haragját, s a kedvükben is jártak, hogy ne okozzanak nagyobb problémákat.

Dick Marty, az ET jogi és emberi jogi bizottságának a jelentéstevője december közepén az ET elé terjesztett jelentésében azt állította, hogy a koszovói háború idején sok fogságba esett szerbet Albániába hurcoltak, ahol meggyilkolták őket, és a veséjüket, illetve más testrészeiket eladták a feketepiacon. Marty szerint Hasim Thaci jelenlegi koszovói miniszterelnök állt az ügy mögött, aki a ’90-es évek végén egy maffiaszerű, szervezett bűnözői hálózatot vezetett.

A svájci jelentéstevő, aki korábban ügyészi munkát végzett, azt mondta, hogy a nyugati rendőri és hírszerző illetékesek tudtak annak idején az emberi vesékkel folytatott illegális kereskedésről, de politikai opportunizmusból hallgattak, illetve attól tartottak, hogy felfordulást okoznak a robbanékony térségben. A koszovói és az albán kormány tagadta, és botrányosnak nevezte Marty állításait.

A jelentés vitája január 25-én lesz az ET parlamenti közgyűlésében.

Galucci szerint az ötök – kiváltképpen az Egyesült Államok – mindent Hasim Thaci „kezébe adtak", és helyette nincs elfogadható alternatívájuk. A diplomata úgy véli, hogy a súlyos vádak ellenére Thaci miniszterelnökként „túléli" ezt az ügyet, mint mondja, „a zavargások elkerülése végett", de a Marty-jelentésben szereplő vádak miatt a nyugat-európaiak szembefordulhatnak az amerikaiak szerbek iránti keményvonalas politikájával.