Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO 2014 után is harcol majd Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 7. 11:26

A NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) az után is harcolni fognak Afganisztánban, hogy biztonsági feladataikat a terveknek megfelelően 2014-ben átadják a helyi kormányerőknek – nyilatkozta John Allen, az ISAF parancsnoka a Financial Times Deutschland február 6-ai, hétfői számában.

A NATO tavalyi döntése értelmében az ISAF jelenleg 130 ezer fős erői 2014 végéig fokozatosan átadják a közép-ázsiai ország biztonságának megőrzéséért viselt felelősséget az afgán hadseregnek és a rendőrségnek. Azt követően hivatalosan csak az afgán védelmi erők kiképzésének a támogatására maradnak ott.

„Ha egy afganisztáni zászlóaljat egy ütközet során tanácsokkal látsz el, (…) akkor te magad is részt veszel a csatában" – mondta Allen, leszögezve, hogy szinte lehetetlen különbséget tenni a két feladatkör között.

Az amerikai tábornok hozzátette, hogy az afgán hadsereg és rendőrség létszámát csökkenteni kell: szerinte a jelenlegi 350 ezerről a közeljövőben 220-230 ezerre kell mérsékelni a szolgálatban álló katonák számát. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: instabilitással fenyeget, ha egy konfliktushelyzetben kialakított, jelentős létszámú haderőt a konfliktus után csökkentenek.