Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szavak ereje

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 7. 12:22

„Ha már cukrot nem tudsz adni, akkor legalább a szavad legyen édes!” (Afgán mondás.)

1595931038
Afganisztánban a katonák számára legnehezebbnek számító, úgynevezett aszimmetrikus háború folyik; az ellenséget nagyon nehéz azonosítani, mert túlnyomó többségében nem viseli nyíltan fegyvereit, nem visel egyértelmű megkülönböztető jelzéseket és nincsenek egyértelmű arcvonalak.

Ilyen körülmények között a siker titka nem csak a fegyverek erejében rejlik, hanem a helyi lakossággal kialakított jó viszonyban. Ez már csak azért sem mellékes, mert sokszor nem tudni pontosan, hogy ki a barát és ki az ellenég.

A jó viszony kialakításához a különböző szintű beszélgetéseken és tárgyalásokon keresztül vezet az út. Az eredményes megbeszélések és találkozók megkövetelik, hogy az Afganisztánba induló magyar misszió tagjai – főként a parancsnokok, valamint azok a katonák, akik naponta találkoznak az afgán lakossággal és azok vezetőivel –, a lehető legtöbb ismerettel rendelkezzenek a helyi kultúráról, szokásokról, értékrendről, az ott élő emberek életkörülményeiről, mindennapi gondjaikról és társadalmi viszonyairól.

Ezen ismeretek hiányában ugyanis a külföldiek a legnagyobb jóindulat mellett is hibázhatnak, s ennek következtében a találkozón céljaikkal ellentétes hatást érnek el. Legrosszabb esetben az ilyen hibáknak végzetes következményei is lehetnek.

Írásunk a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelenő számában olvasható el teljes terjedelmében!