Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levonták a magyar zászlót a Villaggio Italia táborban

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta alezredes |  2012. február 7. 13:24

Befejezte munkáját a nyugat-koszovói Pec/Peje városában a magyar összekötő megfigyelő csoport (Liaison Monitoring Team – LMT). A magyarok több mint két év folyamatos munka után adták át a felelősségi területet olasz kollégáiknak.

Több mint két évvel ezelőtt, 2009. december 21-én vette át felelősségi területét és kezdte meg munkáját az első magyar összekötő megfigyelő csoport (Liaison Monitoring Team – LMT) a nyugat-koszovói Pec/Peje városában. Fél éves külszolgálatokban öt váltás követte egymást. A csoport létszáma hol növekedett, hol csökkent, de az itt szolgáló katonák mindig a tudásuk legjavát nyújtva dolgoztak, tartották a kapcsolatot a helyi lakossággal, politikai, vallási vezetőkkel, valamint a nemzetközi szervezetek képviselőivel.

Az LMT megelőző-előrejelző rendszerként működött a KFOR-on belül: napi rendszerességgel jelentettek a Joint Regional Detachment West-en (JRD–W) keresztül a KFOR parancsnokának a koszovói biztonsági, gazdasági, szociális és politikai helyzetről. E tényezők változásai ugyanis komoly hatással vannak a KFOR- katonák tevékenységeire, tervezett feladataira.

A magyar katonák munkája azonban véget ért: az MH KFOR Kontingens LMT–1 csoportjának tagjai a felelősségi területet január utolsó hetében, gondosan előkészített átadás-átvétel keretében adták át az olasz kollégáiknak. Január 31-én 17 óra 30 perckor utoljára játszották a Villaggio Italia táborban a magyar Himnuszt és az Il Silencio dallamaira utoljára vonta le a magyar zászlót Jámbor Norbert zászlós, az LMT hadműveleti beosztottja.

A rendhagyó zászlólevonáson részt vett Andrea Borzaga ezredes, a Multinational Battle Group-West (MNBG-W) parancsnoka, Isidoro Cacace alezredes, a JRD–W parancsnoka, valamint a JRD–W felelősségi területén dolgozó többi összekötő megfigyelő csoport képviselője, hogy tiszteletüket fejezzék ki a magyaroknak.

Búcsúztatójában Borzaga ezredes elmondta: megtiszteltetés számára, hogy a magyarok munkáját az MNBG-W parancsnokaként ő köszönheti meg. Sajnálatát fejezte ki, hogy a magyarok elhagyják a tábort, és hozzátette: mindenkit szeretettel vár vissza a Villaggio Italia-ba, még akkor is, ha csak turistaként érkezik Koszovóba.

A zászlólevonást megelőzően megtartott búcsúünnepségen Isidoro Cacace alezredes elmondta: az elmúlt hónapokban a magyar csoport tagjai nagyon jó kapcsolatot építettek ki a szlovén, az olasz és a török kollégákkal. A munkájukat odaadással és komoly szakmai hozzáértéssel végezték, amelynek elismeréseképpen a parancsnok névre szóló oklevelet nyújtott át Tóth Attila százados csoportparancsnoknak, valamint a beosztott kollégáinak.

A magyar LMT csoport nevében Tóth Attila százados búcsúzott a „JRD–W családjától". Megköszönte a kollégák támogatását, együttműködését és a beosztottaknak a becsületes helytállást, végezetül emléklapokat és ajándéktárgyakat nyújtott át a közös missziós szolgálat emlékére.

A magyar LMT távozása után már csak egy magyar marad a Villaggio Italia táborban: Bauer Andrea százados még február közepéig egyéni beosztásban szolgál a JRD–W-nél. 

Fotó: LMT1