Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A NATO-ban nincs helye potyázásnak”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 5. 5:43

A lengyel külügyminiszter arra panaszkodott egy hétfői ottawai beszédében, hogy bizonyos NATO-tagországok nem küldenek elég katonát a szövetség afganisztáni missziójába. Kijelentette: “nincs helye a potyázásnak” az észak-atlanti szervezetben.

Radoslaw Sikorski szerint “bizonyos tagországok vonakodnak vállalni a rájuk eső terhet, és emiatt képtelenség áthidalni azt a szakadékot", amely a NATO afganisztáni céljai és ottani képességei között tátong.

Lengyelországnak 1200 katonája szolgál az afganisztáni koalíciós erőkben, és az idén további 400-at terveznek oda vezényelni.

A tagországok afganisztáni kontingenseinek kérdése a NATO áprilisi bukaresti csúcstalálkozójának egyik fő témája lesz.

Több olyan ország, amelynek szolgálnak katonái az ázsiai országban, a legveszélyesebb tartományoktól távol állomásoztatja őket, sőt korlátozza, hogy milyen tevékenységeket végezhetnek. Ez azt jelenti, hogy a tálib lázadókkal a harcot leginkább kanadai, brit, amerikai és holland katonáknak kell felvenniük – s ezen országok az utóbbi időben mind sürgették is a többi tagállam nagyobb szerepvállalását.

“Biztos, hogy a bukaresti csúcsig Kanadával együtt vehemensen győzködni fogjuk a többi tagországot arról, hogy a terheket igazságosabban kell elosztani. Kétszer ad, aki a bevetésre vonatkozó korlátozások nélkül ad… s egyes országoknak egyáltalán nincsenek katonái Afganisztánban" – jelentette ki Sikorski beszéde után újságíróknak, de nem nevezett meg egyetlen államot sem, amelynek szerinte áldozatkészebbnek kellene lennie.

Kanada januárban bejelentette, hogy a jövő év elején kivonja 2500 fős kontingensét a dél-afganisztáni Kandahár tartományból, ha más NATO-tagországokból nem érkezik oda újabb ezer fő. Sikorski most elmondta, hogy a lengyel haderőnek már így is túl sok feladattal kell megküzdenie, s így nem tudnak több katonát küldeni a kandahári körzetbe.