Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO bővítésének titkai

2007. január 1. 0:00

A Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg a neves amerikai szerző, Ronald Asmus A NATO kapunyitása című könyve, amely személyes élmények alapján idézi fel azt az időnként drámai diplomáciai folyamatot 1990-től 1999 tavaszáig, amely a NATO bővítéséig terjedt.

Magyarország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország csatlakozása az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez – amint a könyv elolvasása után megtudjuk – korántsem volt olyan zökkenőmentes, mint ahogy ez a köztudatban él. A NATO-t, amelyet 1949-ben eredetileg azért alapítottak, hogy Sztálint elrettentsék Nyugat-Európa megtámadásától, később egy új, Észak-Amerika és egy egységes és szabad Európa közötti páneuerópai szövetséggé formálták át. Az átalakítás mögött az a megfontolás rejlett, hogy a NATO nem csupán az orosz fenyegetés ellen életre hívott átmeneti hidegháborús szervezet. “A két világháború és a hidegháború ötven éve alatt végzett közös munka arról győzte meg a feleket az Atlanti-óceán mindként partján, hogy a stratégiai partnerségi viszonyuk többre hivatott, mint a szovjet fenyegetés semlegesítése. Az atlanti szövetség az észak-amerikai és az európai demokráciák közös értékeken és érdekeken alapuló közösségének megtestesülése" – hangsúlyozza a könyv előszavában Lord Robertson, a NATO hamarosan leköszönő főtitkára. Ronald Asmus, a hézagpótló könyv szerzője 1997 és 2000 között az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik vezető beosztású tisztségviselője volt, és aktív résztvevője a NATO kapunyitásának, aki személyesen részt vett a csatlakozást előkészítő vitákban. Személyes élményei a könyv minden fejezetében előbukkannak, így a könyv nem csupán egy izgalmas diplomáciai folyamat dokumentumokkal illusztrált krónikája, hanem érdekes olvasmány.

Az új korszak és a szervezet átalakítása a könyv alcíme, ami azt is jelzi, hogy a szerző az átalakuló, megújuló NATO bemutatására törekszik, de a könyv fejezetcímei -Át a Rubiconon, A NATO-Oroszország végjáték, Új tagok és új missziók – is érzékeltetik, hogy Ronald Asmus a NATO bővítési folyamatát mindvégig olvasmányosan igyekszik felidézni. A szerző ugyanakkor nagy figyelmet szentel annak is, hogy a NATO bővítése – kezdettől fogva – milyen értelemben jelentett többet, mint kizárólag a közép- és kelet-európai béke megszilárdítását. A NATO-Oroszország alapokmányokhoz vezető intenzív tárgyalások részletes bemutatásával azt is érzékelteti a szerző, hogy a szövetség milyen messze volt hajlandó elmenni egy Moszkvával kialakítandó új viszony megteremtése érdekében, és szerepet biztosítani az oroszoknak egy új európai biztonsági rendben.

Ronald Asmus A NATO kapunyitása című könyve jó áttekintést ad arról, hogy a NATO – felismerve és kifejezésre juttatva a “felszín alatt lappangó realitásokat" a hidegháború utáni Európában – miként változtatta meg önmagát, az európai biztonságot, valamint a transzatlanti együttműködést.

Ez a mindvégig érdekes olvasmány elősegíti, hogy jobban megértsük, miként szűnt meg Európa megosztottsága.