Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A NATO ellenségei nem állnak meg Afganisztánban”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 5. 6:36

A NATO-szövetségesek afganisztáni kudarca esetén az atomfegyverekkel felszerelt Pakisztán válhat a tálib erők és az al-Kaida terrorhálózat célpontjává, és a szélsőséges iszlám csoportok nyilván be is vetnék e fegyvereket – vélte megjelent nyilatkozatában a brit hadsereg vezérkari főnöke.

Sir David Richards tábornok a The Sunday Telegraph című brit konzervatív lapnak kijelentette: ha a tálibok és az al-Kaida vezetői arra a következtetésre jutnak, hogy “megvertek bennünket", felmerül a kérdés, hogy “utána mi következik … megállnak-e Afganisztánban?"

Sir David szerint Pakisztán “nyilvánvalóan vonzó célpont" lenne, nem utolsósorban az ország atomfegyverei miatt. Ha e fegyverek közül “akár csak néhány" a tálibok és az al-Kaida kezére jutna, “higgyék el nekem, azok be is vetnék őket" – mondta a brit hadsereg első számú katonai parancsnoka.

A vezérkari főnök ezt “elborzasztó kilátásnak" nevezte, és hozzátette: a legutóbbi repülőgép-robbantási tervek is arra utalnak, hogy “vannak olyanok, akik boldogan felrobbantanának valamennyiünket". Sir David arra az utolsó pillanatban meghiúsított öngyilkos merénylettervre utalt, amelynek célja egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító repülőgép felrobbantása lett volna a gépekre felcsempészett, üdítőitalnak álcázott folyékony robbanószerekkel. Ennek az összeesküvésnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.

A merénylet három fő kitervelőjét – brit állampolgárságú iszlám szélsőségeseket – szeptemberben ítélték életfogytig tartó börtönre.

A brit vezérkar főnöke szerint a NATO esetleges afganisztáni kudarca ösztönző hatással lenne “a militáns iszlámra" az egész világon, mivel az lenne az üzenete, hogy az al-Kaida és a tálibok legyőzték a világ legerősebb szövetségi rendszerét.

Számos olyan “ingatag helyzetű" ország van, amelyekben “probléma" a terrorizmus. Ha az ezekben az országokban működő terrorcsoportok azt látják, hogy a NATO kudarcot vallott legnagyobb és legfontosabb küldetésével, elképzelhető, hogy az milyen ösztönző erővel hatna e terrorcsoportokra és más militáns erőkre – mondta a tábornok. Hozzátette: a geostratégiai következmények felmérhetetlenek lennének.

Sir David szerint ugyanakkor “egyáltalán nem lehetetlen küldetés" sikerre vinni az afganisztáni hadműveleteket. A vezérkari főnök szerint azonban meg kell nyerni a lélektani csatát is, a tálibok ugyanis “mesterei a propagandának". Ezért a lakosságnak be kell mutatni, hogy a NATO és az afgán kormány “fényesebb, biztosabb jövőt" kínál, mint a tálibok – tette hozzá.