Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO is támogatásáról biztosította Törökországot és Szíriát

A spanyol légierő két gépe is útnak indult

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 7. 8:20

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát. Több szövetséges tagállam is mentőegységet indít útnak a térségbe, ami részben érinti az adott országok speciális katonai alegységeit is.

jens-stoltenberg-575304

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Twitter-üzenetében szolidaritását fejezte ki és közölte, a szövetségesek támogatást mozgósítanak a földrengés sújtotta Törökországnak.

„Teljes szolidaritásukat fejezük ki szövetségesünkkel, Törökországgal a szörnyű földrengést követően" - fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: felvette a kapcsolatot Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

spanyolMTI

Spanyolország két vészhelyzeti mentőegységet indít útnak Törökországba, hogy szakembereik segítsenek a földrengések utáni mentésben - jelentette be Margarita Robles védelmi miniszter Madridban. A védelmi miniszter elmondta: a spanyol légierő két repülőgépe szállítja a speciálisan keresésre és mentésre kiképzett, csaknem száz fős csapatot, amelynek 35 tagja a madridi tartomány tűzoltó-különítményéhez, 56 tagja pedig a hadsereg vészhelyzeti katonai egységségéhez tartozik.

Margarita Robles arról is beszámolt, hogy jól van az a 150 spanyol katona, akik a katasztrófa által érintett török térségben, az Incirlik légitámaszponton teljesítenek szolgálatot.

Az Európai Unió és a NATO több tagállama is mentőcsapatokat küld a tragédia helyszínére – köztük több speciális katonai kisalegységet is.

Mint ismeretes több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van.