Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a haderőreform és az innováció

Digitális transzformáció megy végbe a hadseregben

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív |  2023. február 6. 21:57

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa volt a Hír TV Napindító című műsorának vendége február 6-án, hétfőn. A műsorban többek között szó esett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, mert a kormány és a Honvédelmi Minisztérium kiemelt célja, hogy a haza védelméhez minden eszközt megadjon és a katonák érezzék a szolgálatukért járó megbecsültséget.

20230206 Porkoláb

A kormány már 2016-ban világosan látta, hogy a haderőt fejleszteni kell. A haderőfejlesztési tervek általában egy tíz éves ciklust ölelnek fel, ezért lett az akkor útjára indított program neve eredetileg Zrínyi 2026. Ugyanakkor fontos, hogy a program nem áll le három év múlva, ezért a neve már Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program – hangzott el a műsorban.

„Folyamatosan újratervezünk, és jelenleg is azon gondolkodunk, hogy miként lehetne ütőképesebbé tenni a haderőt. Még legalább tíz évre előre tervezünk” – fogalmazott Porkoláb Imre dandártábornok.

Szerte a világban feldolgozzák az orosz-ukrán háború tapasztalatait, így a Magyar Honvédség is levonta a tanulságokat és ezt a tudást is beépítik a fejlesztésekbe. A háború egyebek mellett rávilágított a helyzetfelismerő képesség fontosságára.

„A saját csapataink helyzetének folyamatos kommunikálása és az ellenfél helyzetének ismerete, vizsgálata kulcsfontosságú: ezek megléte nélkül nem beszélhetünk modern hadviselésről. Emellett a precíziós csapásmérő képesség az, ami manapság elengedhetetlen” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

lynx 03

Az újonnan beszerzett technikai eszközökkel kapcsolatos kérdésre a miniszteri biztos elmondta: ezek rendszeresítése hatalmas minőségi változást hoz a Magyar Honvédség életében. A Leopard-típusú harckocsik a régi T-72-es típusú harckocsikhoz képest például több generációs ugrást jelentenek. A hadseregben digitális transzformáció megy végbe, amely végeredményeként high-tech; NATO-kompatibilis eszközökkel rendelkezik majd a haderőt. Az eszközöket azonban nem elég beszerezni: a felmerülő igényeknek megfelelően fejlesztéseket kell kidolgozni. Ez jelenti az innovációt. A miniszteri biztos kiemelte, hogy a modernizációnak és az innovációnak párhuzamosan kell zajlania.

A világszínvonalú Lynx harcjárműveken kívül a közeljövőben kerekes harcjárművek beszerzésére, összeszerelésére és fejlesztésére is fognak anyagi forrást biztosítani, illetve a légvédelem is nagyobb szerepet majd a korábbinál. A műsorban elhangzott, hogy manapság hagyományos hadszínterek – szárazföld, víz, levegő – mellett már a kibertér és a világűr is azzá vált. A miniszteri biztos ezzel kapcsolatban aláhúzta: a döntéshozatali idő nagyon fontos, hiszen például a kibertérben a másodperc ezred része alatt történhetnek támadások; erre pedig megfelelő időben reagálnia a kibervédelemnek.

A teljes interjú itt érhető el.