Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO katonai területté nyilvánított két koszovói határátkelőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 29. 8:11

Zárt katonai területté nyilvánított két koszovói határátkelőt július 28-án, csütörtökön a Koszovóban állomásozó NATO-erők (KFOR) parancsnoka, aki hangsúlyozta, hogy katonái jogosan használhatják fegyverüket, ha veszélyt éreznek. Erhard Bühler német tábornok a Reuters hírügynökségnek kijelentette, hogy a katonák használhatják fegyverüket önmaguk, a létesítmények és a zárt övezet védelmére. Senki sem tartózkodhat a kapuk közelében, akinek nincs felhatalmazása – mondta.

A szerbiai határon lévő két átkelő, Jarinje és Brnjak körül kedd hajnal óta feszült a helyzet, mert a pristinai kormány rendőri erővel próbálta meg átvenni az ellenőrzést felettük, de ezt a feldühödött helyi szerbek nem engedték. A különleges koszovói albán egységet a pristinai kormány kénytelen volt visszavonni. A zavargásokban a szerbek a NATO-katonákra is rálőttek.

A jarinjei átkelőt szerdán felgyújtották, s csütörtök reggel óta amerikai békefenntartók ellenőrzik a forgalmat. A KFOR katonái átvizsgálják az autókat és az utasokat. Kizárólag személygépkocsikat engednek át, mivel – mondta egy KFOR-illetékes – a gyújtogatás okozta károk miatt nagyobb járművek nem is tudnak áthaladni rajta.

Bühler csütörtökön Zubin Potok településen négy órán át tárgyalt a szerb kormány képviselőivel. Bühler kedd óta látja el a közvetítő feladatát Belgrád és Pristina között.

Borislav Stefanovic a szerb kormány Koszovó-ügyi főtárgyalója a Bühlerrel folytatott megbeszélések után kijelentette, hogy „a tárgyalások kimenetele rossz, a KFOR túllép hatáskörén". Hozzátette: „úgy tűnik, valaki a nemzetközi közösségből a pristinai döntéseket támogatja".

A koszovói békefenntartó erők munkáját az EU igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) egységei segítik, ezeket az erőket – az EULEX szóvivőjének nyilatkozata szerint – Észak-Koszovóban megerősítették. A szóvivő élesen elítélte a szerda esti „hallatlan erőszakot", a KFOR és az EULEX erői elleni támadásokat, valamint a Tanjug hírügynökség újságíróinak bántalmazását.

Az ENSZ székhelyén hamarosan konzultációk kezdődnek a koszovói helyzetről, amelyen a Biztonsági Tanács (BT) 15 tagállamának képviselői vesznek részt – értesült a Beta belgrádi hírügynökség.

A BT rendkívüli ülésének összehívását Szerbia kérte még kedden. Belgrádban a szerb kormány a parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgette a koszovói fejlemények miatt.

Csütörtökön a koszovói parlament határozatot fogadott el, amelyben arra kötelezik a koszovói kormányt, hogy az alkotmányos hatalmat az ország egész területére terjessze ki. Hivatalos pristinai körök sürgetik, hogy valamennyi észak-koszovói határátkelőhely kerüljön Pristina teljes vámügyi ellenőrzése alá.

Pristina Jarinje és Brnjak elfoglalásának tervét azzal indokolta, hogy kormánya érvényt akar szerezni annak a múlt heti intézkedésnek, amellyel megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba. A szerbek által ellenőrzött Jarinjén és Brnjakon át azonban továbbra is bejuthattak szerb áruk Koszovóba. Ezzel szemben Szerbia nem hajlandó fogadni azokat a szállítmányokat, amelyek hivatalos, bélyegzővel ellátott vámpapírokkal rendelkeznek. Szerbia attól tart, hogy a koszovói bélyegzővel ellátott papírok elfogadásával lépést tenne az egykori szerb tartomány államiságának elismerése felé.