Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO megerősíti afganisztáni felelősségvállalását

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 23. 7:55

A NATO erői addig maradnak Afganisztánban, amíg szükséges, még ha ezért nagy árat kell is fizetni – erősítette meg kedden Kabulban Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára. Rasmussen szerint 2010 fordulópont lehet, miután a NATO megerősíti afganisztáni misszióját; fő célkitűzésük azonban a lakosság védelme és további afgán erők kiképzése lesz.

“Ne legyen kétségük afelől, hogy a nemzetközi közösség ki fog állni önök mellett, meg fogja védeni önöket, és segíteni fog az országuk újjáépítésében, amíg önök készen nem állnak arra, hogy a saját lábukra álljanak és megakadályozzák a terrorizmus visszatérését" – jelentette ki a NATO-főtitkár Hamid Karzai afgán elnökkel közös sajtóértekezletén.

“Tudatában vagyunk annak, hogy egy elsietett kivonulás ára magasabb lenne, mint egy (folytatódó) jelenléte" – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az ország ellenőrzésének az afgán erők kezébe való átadását nem valamely határidőhöz, hanem a szükséges feltételek létrejöttéhez kötik.

A NATO főtitkára az amerikai csapaterősítés bejelentése óta először jár Afganisztánban, ahol többek között találkozik Stanley McChrystal tábornokkal, az afganisztáni amerikai haderő főparancsnokával is.

Nyolc évvel az iszlamista tálib rezsimet megdöntő, Egyesült Államok vezette nemzetközi intervenció kezdete után a közép-ázsiai országban tartózkodó nemzetközi erők 113 ezer főt számlálnak, s a katonák kétharmada amerikai.

Barack Obama amerikai elnök december elején jelentette be, hogy 30 ezer fős erősítést vezényel Afganisztánba, s Washington NATO-beli szövetségesei a múlt héten további 6800 katona Afganisztánba küldésére tettek ígéretet, hogy hozzájáruljanak az új stratégia megvalósításához, amely az elmúlt három évben teret nyerő tálib lázadás megfékezését célozza.

1595895014