Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO meghosszabbítja kalózellenes misszióját Szomáliánál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 20. 14:48

A NATO meghosszabbítja a Szomália partjainál folytatott kalózellenes misszióját 2014 végéig, hangsúlyozván, hogy a külföldi hadihajók a fosztogatások visszaszorításában segítenek.

Anders Fogh Rasmussen, a katonai szervezet főtitkára Twitter-üzenetében eredménynek nevezte, hogy 2012-ben jelentősen csökkentették a sikeres kalóztámadások számát, s jelezte, hogy a NATO továbbra is elkötelezett a térség védelmét illetően.

Az Óceáni Pajzs elnevezésű művelet keretén belül jelenleg négy hadihajó őrzi az Afrika Szarvának is nevezett északkelet-afrikai partszakaszt, ahol a fegyveres rablásokat igyekeznek megakadályozni, valamint 2008 óta védőkíséretet biztosítanak a Mogadishuba segélyt szállító ENSZ-hajóknak.

A saját kalózellenes művelettel rendelkező Európai Unió ezen a héten vitatja majd meg, hogy hadihajói tüzet nyithatnak-e szárazföldi célpontokra, például a kalózok teherautóira, üzemanyagkészleteire. A NATO viszont úgy döntött, hogy továbbra is a tengeri hadműveletekre korlátozza tevékenységét.