Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO tisztázná a vitás kérdéseket Putyinnal

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 5. 11:00

A NATO reméli, hogy bukaresti csúcsértekezletén Vlagyimir Putyin távozó orosz államfővel megvitathat bonyolult kérdéseket – mondta moszkvai sajtóértekezletén a NATO kaukázusi és közép-ázsiai különleges képviselője.

Robert Simmons kijelentette: a NATO támogatja az EU tervét, hogy Koszovóban az ENSZ-kontingenst uniós rendőri erőkkel váltsák fel. A NATO vállalta, hogy semleges alapon folytatja tevékenységét Koszovóban az összes lakossági csoport biztonságának garantálása érdekében, e tevékenységét az ENSZ biztonsági Tanácsának 1244. számú határozata alapján fejti ki, s jelenleg nem tervezi sem a KFOR-kontingens bővítését, sem csökkentését.

Azt mondta: nem feltételezi, hogy a NATO meghívná Oroszországot, hogy vegyen részt ezekben az erőkben. Örményországban Simmons szerint a törvényes rend és a demokrácia helyreállítása folyamatban van, de a tüntetések-zavargások és azok leverése, a rendkívüli állapot bevezetése aggasztja a szövetséget.

Grúziával kapcsolatban Simmons elmondta: a NATO Grúzia területi épsége mellett van, de nem valószínű, hogy békefenntartókat küldene a grúz-dél-oszét és a grúz-abház konfliktus helyszínére: a szövetség arra számít, hogy e konfliktusokat Grúzia önállóan meg tudja oldani egyebek között Moszkvával folytatandó tárgyalások útján.

Kifejtette: Grúzia csatlakozásáról a szövetséghez, a felkészülés megkezdéséről nincs konszenzus a NATO-ban. Grúzia előremozdult az integráció útján, de az országra szabott felkészülési tervhez politikai döntés szükséges. Hangsúlyozta azonban, hogy a szervezet elismeri Grúzia csatlakozási szándékát, ebben a folyamatban „Grúzián és a NATO-tagállamokon kívül senki másnak nincs szava, és a NATO folytatja Grúziával az együttműködést e terv fejlesztésében".

A NATO-diplomata szerint a NATO kész elősegíteni a karabahi konfliktus békés rendezését és úgy ítéli meg, hogy erre van esély. Simmons emlékeztetett arra, hogy a NATO közvetlenül nem vesz részt e folyamatban, de figyelemmel kíséri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tárgyalási folyamatát.