Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éleslövészet a nullaponton

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 5. 21:16

Páncéltörő, harckocsizó és tüzér alegységek sorakoztak fel március 5-én a Veszprém közelében található nullaponti lőtéren, hogy éles lőfeladatokat hajtsanak végre. A lövészetnek az állomány lőkészségének, valamint az alaprendeltetésből adódó feladatok szinten tartása volt az elsődleges célja.

Ma a Magyar Honvédségben mindössze a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár harci támogató zászlóalja rendelkezik harckocsizó, páncéltörő és tüzér képességgel. Éppen ezért a zászlóalj katonái számára igyekeznek minél több éles lövészettel egybekötött kiképzési feladatot betervezni az alegység parancsnokai.

1595874017
A tatai katonák az elmúlt napokban a nullaponti lőtéren „pusztították" a célokat. Ezt megelőzőn a tüzérek legutóbb tavaly nyáron, a páncéltörők tavaly novemberben, a harckocsizók pedig januárban vettek részt éles lőgyakorlaton. A „tankosok" hosszú idő után végre újra a szomódi, helyőrségi lőterükön lőhettek.

Gulyás Géza őrnagy, a harci támogató zászlóalj parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy a mostani, gyakorló éleslövészet során az alegységek irányzó, valamint raj-, és ütegparancsnoki beosztásban lévő katonái teljesítették a számukra előírt egyéni lőfeladatokat.
Az állomány és a technikai eszközök egyébként két nappal korábban érkeztek Tatáról a lőtérre. Mégpedig „saját lábon", hiszen harckocsikat nem hozott magával a harci támogató zászlóalj. A lövészetet végrehajtó lánctalpasokat ugyanis a lőtér működtetéséért felelős MH Bakony Harckiképző Központtól kapták kölcsön. Vagyis a lőgyakorlat előtti kötelező technikai felkészítést már a tataiak végezték el a három darab T–72-es típusú harckocsin.

Gulyás őrnagytól megtudtuk: az állomány egy része – akik a közelmúltban kerültek irányzói, vagy rajparancsnoki beosztásba – életük első lövészetét hajtották végre. A zászlóalj katonáinak többsége azonban már rutinos „lövő", így a mostani foglalkozáson sem volt semmiféle gond, probléma.
A nullaponti lövészeten a tatai katonák a harckocsikon kívül D–20-as ágyútarackkal és Konkursz típusú páncéltörő rakétával lőttek. A kiképzésen azonban részt vett a Klapka dandár lövészzászlóaljának aknavetős ütege is, akik ugyancsak több lőfeladatot teljesítettek.

Szintén a tataiakkal együtt lőttek a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár KFOR békefenntartó misszióba

1595874017
készülő, páncéltörő beosztású katonái. Õk Fagot típusú páncéltörő rakétával küzdötték le a célokat.

A harci támogató zászlóalj éles lövészetét megtekintette Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka is, aki elismerő szavakkal nyugtázta a látottakat. Ugyancsak részt vett a kiképzésen az MH ÖHP által szervezett, összevont tűztámogatói és tűzmegfigyelői tanfolyam állománya is. A kurzuson részt vevő hivatásos és szerződéses katonák, a gyakorlati képzésük keretében a helyszínen figyelhették meg az aknavetők és a D–20-as tarackok lövészetét, és a robbanópontokra valós méréseket teljesíthettek, mégpedig két, új beszerzésű szaktechnikai eszköz, a kézi lézertávmérő és a digitális megfigyelőállomás használatával.

További képek:

1595874017
1595874017

Fotó: Tóth László