Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlat – „zavaró körülmények” között

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 5. 21:29

NATO szintű, elektronikai hadviselési gyakorlatot tartanak március 3–14-e között Magyarországon. A gyakorlat a szövetség tagországai részére minden évben kötelező, a magyarok ezúttal a szlovénekkel és az olaszokkal közösen hajtják végre.

A pápai bázisrepülőtérre költözött a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egy úgynevezett légvédelmi rakéta csoportosítása. A győri katonák KUB légvédelmi rakéta rendszerrel felszerelt csoportosítása a NEWFIP 08 névre keresztelt, NATO szintű elektronikai hadviselési gyakorlaton vesz részt.

1595874018
Mindez – tudjuk meg a helyszínen Furján István alezredestől, a gyakorlat magyar vezetőjétől – a szövetség által előírt, éves szinten kötelező gyakorlat. Mégpedig azért, hogy a NATO integrált légvédelmi rendszerét (NATINADS) zavaró viszonyok között is gyakoroltatni lehessen, s így a katonák az elektronikus zavaró tevékenység közben is képesek legyenek feladataik ellátására.
Az integrált légvédelmi rendszer – vagyis a lokátorosok és a légvédelmi rakétások – munkáját ezúttal ugyanis egy zavaró repülőgép is nehezíti.

Egy angliai székhellyel rendelkező, elektronikai zavarásra szakosodott civil cég DA–20-as típusú Falcon repülőgépe, négy darab zavaró konténerrel felszerelve ugyanis a gyakorlat teljes ideje alatt Magyarországon tartózkodik. A konténerek segítségével kibocsátott elektronikus jelekkel pedig igyekszik megzavarni a magyar, az olasz és a szlovén légvédelmis katonák munkáját. Akiknek feladatuk, hogy a zavarás ellenére fel kell deríteniük az ellenséges légi eszközöket, illetve légvédelmi rakétákkal megsemmisíteni azokat.

A közhiedelemmel ellentétben az elektronikai hadviselésnek több területe van, s ebből csak az egyik a most is gyakorolt

1595874018
elektronikai védelem, vagyis amikor az ellenséges erők elektronikus zavarásával kapcsolatban kell különféle eljárásokat kidolgozni – árulja el Furján alezredes. Hasonlóan kiemelt fontosságú feladat a zavarás, vagyis az ellenséges erők elektronikai eszközeinek „blokkolása", illetve az elektronikai támogatás. Ez utóbbi a parancsnokságok megfelelő információkkal történő ellátását jelenti, mégpedig lehallgatások, helymeghatározások útján.

A gyakorlaton a teljes, magyar légvédelmi rendszer részt vesz. Az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred radarszázadai saját helyőrségükben – vagyis Debrecenben, Békéscsabán, Jután és Kupon –, míg a győri ezred a pápai repülőtérre kitelepülve végzi feladatát.

– A légvédelmi rakéta csoportosítás e két hét során aktív elektronikai zavarási körülmények közötti, célkövetési, légvédelmi rendszergyakorlatot hajt végre – tájékoztat a győri alakulat harcálláspontján Molnár Sándor alezredes, a csoportosítás parancsnoka. E gyakorlat célja, hogy a radarkezelők e zavaró körülmények között is felismerjék és kiszűrjék a valós céljeleket. Persze mindez nem könnyű, hiszen a levegőben keringő Falcon repülőgép, az üzemmódok függvényében akár 70-80 kilométeres sugarú körben is képes mindenféle elektronikai berendezést zavarni.

További képek:

1595874018
1595874019
1595874019
 

 

1595874019

Fotó: Tóth László