Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO Védelmi Akadémia látogatása

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2011. október 5. 8:31

A NATO Védelmi Akadémia (NATO Defense College) felsővezetői tanfolyamán részt vevő hallgatók, európai tanulmányútjuk keretében szeptember 29-én meglátogatták a MH Pápa Bázisrepülőteret. Az idén november 19-én 60 éves jubileumát ünneplő Védelmi Akadémia eredeti ötlete Dwight D. Eisenhower tábornoktól származott, aki felismerte, hogy szükség van egy egyedülálló oktatási küldetéssel rendelkező intézményre a NATO védelmi stratégiájának bemutatására és megismertetésére.

A delegációt Bozó Tibor dandártábornok, az Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke fogadta a pápai bázisrepülőtéren, majd Vicai Zoltán alezredes, a bázis törzsfőnöke ismertette a repülőtér történetét. Ezt követően Szarvas László, a NAMA (NATO Airlift Management Agency) vezérigazgató-helyettese adott tájékoztatást a SAC (Strategic Airlift Capability) programban részt vevő tagországok szerepvállalásáról és működéséről, a program megvalósulásának részleteiről.

Frank Rombouts ezredes, a HAW (Heavy Airlift Wing) parancsok-helyettese a katonai és humanitárius segítségnyújtási küldetésekről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a tíz NATO tagországból és két békepartner nemzetből álló szervezet minden erejével törekszik a SAC program maradéktalan megvalósítására.

1595925618