Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat támadtak meg Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 5. 9:40

Szíriában három katona és egy civil vesztette életét egy október 3-i, keddi fegyveres összecsapásban az északnyugati országrészben, a hadsereg egyik dezertáló ezredese pedig Törökországban bejelentette, hogy „szabad hadsereget” szervezett a tüntetők védelmében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű szervezet közlése szerint Idlíb tartományban feltehetően szökött katonák csaptak össze a katonasággal, és hasonló incidens történt Dael déli városban is. A fél éve folyó rendszerellenes tüntetések a hatósági erőszak ellenére sokáig békések voltak, de az utóbbi időben egyre több hír érkezik arról, hogy a tiltakozók felfegyverzik magukat a katonai támadások ellen, amelyek március közepe óta 2700 ember halálát okozták.

Az Anatolia török hírügynökség szerint a szíriai hadsereg egyik ezredese a tüntetések erőszakos elnyomása miatt Törökországba szökött, és egy nyilatkozatban a rendszer elleni összefogásra szólította fel a szíriaiakat. Riad al-Aszaada a hírek szerint bejelentette, hogy Szíriai Szabad Hadsereg néven létrehozta az ellenzék védelmi erejét. Azt állította, hogy több száz katona szökött el vele, akik most az ő parancsnoksága alatt állnak.

A török hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak hivatalosan az ügyről.

CímkékjogNATO