Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A németekre terhelnék Katynt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 12. 12:46

A katyni mészárlás hátterének tisztázására az orosz kommunisták pénteken az állami dumában parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását javasolták. Viktor Iljuhin képviselő, aki a javaslatot előterjesztette, ezt azzal indokolta, hogy sikerült olyan dokumentumokat találniuk, amelyek azt támasztják alá, hogy a lengyel hadifoglyokat németek mészárolták le.

Hozzátette, hogy az európai emberi jogi bírósághoz több mint 70 keresetet nyújtottak be a meggyilkolt lengyelek hozzátartozói, s az általuk követelt összeg meghaladja a 100 milliárd dollárt. Azt is felhozta, hogy a háborúban aratott győzelem 65. évfordulójára az amerikai kongresszusi könyvtárban éppen e tárgyban „oroszellenes jellegű" kiállítás nyílik.

Iljuhin emlékeztetett rá, hogy Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó és Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke bocsánatot kért a legyen néptől, Vlagyimir Putyin államfő pedig még dokumentumokat is átadott Lengyelországnak.

Úgy vélekedett azonban, hogy ma Oroszországban nincs megfelelően objektív értékelés a hetven évvel ezelőtt történtekről, s a kilencvenes évek elején, amikor elkezdték mondani, hogy szovjet katonák gyilkolták le a lengyeleket, meghamisították a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságának számos dokumentumát is.

A mai ismeretek szerint a katyni vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot a SZK(b)P Központi Bizottságának politikai bizottsága 1940. március 5-én hozott döntésére hajtotta végre az NKVD több helyen, áldozatai a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek voltak. Az áldozatok számát a különböző becslések 15 és 22 ezer fő közé teszik. A németek 1943-ban fedezték fel az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katyn erdeiben.