Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nemzeti Gárda tagjai a laktanyában

Szöveg: Illyés Edit |  2008. szeptember 30. 8:20

Szeptember utolsó hetében amerikai delegáció látogatott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájába. A három tagú küldöttség a Nemzeti Gárdától érkezett, azzal a céllal, hogy megossza tapasztalatait a humán és családtámogató rendszer, illetve a szolgáltató iroda tevékenységéről.

A debreceni alakulatnál októberben alakítják ki a laktanya épületében a Humán Szolgáltató Irodát, amelynek alapfunkciója a családtámogatás lesz. Az iroda állománya arra vállal kötelezettséget, hogy a katonák családtagjainak tanácsokat adjon, illetve, hogy megkönnyítse a szolgálati okok miatt távol lévő katonák és családtagjainak kapcsolattartását. Főként az ügyintézés menetét szeretnék egyszerűsíteni, illetve segíteni az állományt és hozzátartozóikat jogi, pénzügyi és egészségügyi tanácsadással. Az iroda emellett támogatná az ügyintézést például személyügyi, lakhatási, üdültetési vagy pályázati kérdésekben.

Ez a rendszer az Amerikai Egyesült Államokban már sikeresen működik – derült ki a debreceni látogatás során.
A delegáció vezetője, Robert Bramlish alezredes elmondta: az iroda hat éve működik Ohioban, és segítő funkciói kiterjednek az állam területén szolgáló összes katonára:
„Az irodában dolgozó csapatnak az elsődleges feladata az, hogy megkeresse azokat a forrásokat, amely a családsegítés támogatására használhatóak. Az iroda széleskörű szolgáltatásrendszeréből a legkeresettebbek a pénzügyi, tanácsadói segítségnyújtás, illetve a fiatalok mentálhigiénés támogatása. Emellett leginkább a visszaillesztési programokra fektetjük a hangsúlyt.
Az iroda egyik legnagyobb előrelépése az, hogy míg a kezdetben csak a családok negyedével sikerült felvenni a kapcsolatot, addig mára már a hozzátartozók 60-70 százalékával állunk kapcsolatban." – hangsúlyozta az alezredes.

A katonák esetében gyakori a külföldi, missziós feladatvállalás. Ebben az esetben a legfontosabb a családdal való kapcsolattartás. Ennek segítésére az ohioi iroda internetes oldalt üzemeltet, amit a családtagok és a katonák regisztráció után használhatnak. Ezzel kiküszöbölik az illetéktelen hozzáférést. Ezen a website-on a szolgálatot teljesítők egy személyes naptár segítségével követhetik nyomon a családi eseményeket, adott esetben értesülnek a problémákról.

Bramlish alezredes kiemelte, hogy emellett van egy másik eszköz is arra, hogy a távol lévő családtagról az otthoniak információt szerezzenek:
„Havonta videókonferencia keretében az adott alegység parancsnoka maga mondja el a családtagoknak a misszióban történteket. Ezek a beszélgetések azért fontosak, mert első kézből származó információt biztosítanak, illetve interaktívak."- mondta Robert Bramlish.

Az amerikai  delegáció – három napos magyarországi tartózkodása alatt – előadások keretében adta át tapasztalatait a Magyar Honvédség állományába tartozó katonáknak, akik a magyar iroda működtetésétben rélszt vállalnak majd, valamint segítik a szolgáltatásrendszerének kialakítását. E mellett megismerkedtek dandár katonáival, a katonai szervezet mindennapi életével, valamint Debrecen nevezetességeivel is.

1595880348