Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai stratégiáról tárgyaltak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 30. 8:35

A Honvédelmi Minisztérium Kollégiuma megtárgyalta a nemzeti katonai stratégia tervezetét; a dokumentum ötpárti konszenzus esetén kerülhet majd az Országgyűlés elé – közölte a szaktárca.

A kollégium a stratégia tervezetének megvitatásánál egyetértett a dokumentum fő megállapításaival.  Emellett a stratégia tervezetét széleskörű szakmai és társadalmi vitában készítettek elő.

A stratégia társadalmi támogatottságára azért van szükség, hogy a magyar közvélemény is megismerje és elfogadja a Magyar Honvédség szerepvállalását itthon és a világban.

A stratégia meghatározza a Magyar Köztársaság külső fegyveres kihívások által érintett biztonsága fenntartásának gyakorlati módozatait, illetve a hozzájárulás feladatait az ország belső biztonságához.

A kormány ágazati stratégiájaként mintegy 10-15 éves időtávlatban meghatározza a honvédség alkalmazásának és fenntartásának fő elveit, valamint fejlesztésének irányait.

A tervezet számba veszi azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek kezelése katonai erőt igényel, továbbá meghatározza azokat a képességeket, amelyek szükségesek az ország védelméből, a NATO- és európai uniós tagságból fakadó katonai feladatok végrehajtásához.

A dokumentum egyebek mellett megfogalmazza, hogy a NATO-tagsából fakadó kollektív védelmi feladatok és a nemzetközi béketámogató és válságkezelő műveletek kihívásai egyaránt szükségessé teszik expedíciós képességek, azaz a külföldi katonai missziós részvételre való alkalmasság fejlesztését.

A Honvédelmi Minisztérium a tervezetet további civil és szakmai fórumok elé kívánja tárni.