Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NOB bízik Peking biztonságában

Szöveg: hirado.hu/honvedelem.hu |  2008. augusztus 4. 8:55

A kínai hatóságok összesen több mint 100 ezer katonát és rendőrt, 121 repülőgépet és helikoptert, valamint 33 hajót helyeztek készenlétbe az olimpia idejére.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is bízik a kínai hatóságokban, hogy képesek szavatolni a pekingi olimpiai játékok biztonságát a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zizhiqu) autonóm területen egy határellenőrző állomás ellen végrehajtott támadás után is.

A főként muzulmánok lakta Hszincsiang-Ujgur autonóm területen, Kasgar városában végrehajtott támadás során lázadó szakadárok egy teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak az állomásra. A terrorakciónak 16 halottja és 16 sebesültje volt az Új-Kína hírügynökség beszámolója szerint.

A pekingi nyári játékok főszervezője a hétfői merénylet után közölte, Kína képes békében és biztonságban lebonyolítani az olimpiát. Giselle Davis, a NOB szóvivője nem kívánt azonnal reagálni az eseményekre, de közölte: “Bízunk a hatóságokban, hogy mindent megtesznek, ami emberileg lehetséges a biztonság biztosítására. Kínai incidensről van szó, nem kell automatikusan összefüggést keresnünk a játékokkal".

A kínai hatóságok az olimpia közeledtével többször is arra figyelmeztettek, állítólagos ujgur terroristacsoportok merényleteket hajthatnak végre.

Peking ugyanakkor közölte, az olimpia alatt képesek lesznek megelőzni minden terrortámadást, nemcsak a fővárosban, hanem Hszincsiang-Ujgur autonóm területen és Tibetben is.

Ujgur emigráns szervezetek szerint Hszincsiang-Ujgurban nincs terrorveszély, és a központi hatalom azért nagyítja fel vagy találja ki a fenyegetettséget, hogy elnyomjon minden ellenzéki megmozdulást az ötkarikás játékok előtt.

A kínai hatóságok összesen több mint 100 ezer katonát és rendőrt, 121 repülőgépet és helikoptert, valamint 33 hajót helyeztek készenlétbe az olimpia idejére.

A muzulmán vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgurok a kilencvenes években önrendelkezést követelő földalatti fegyveres csoportokat alakítottak a tartományban. A legnagyobb földalatti szervezetet, a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalmat az Egyesült Államokban is a terrorszervezetek listájára helyezték.