Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száguldó autócsodák Siófokon és Mogyoródon

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. augusztus 4. 8:01

Ismét útba ejtette Magyarországot a száguldó cirkusz: a honvédelmi tárca a Forma-1-es Magyar Nagydíj felvezetőjének számító siófoki Street Parade-en és a mogyoródi futamon egyaránt képviseltette magát.

Idén először a Balatonon került megrendezésre a Forma-1 Street Parade. A tihanyi apátságtól indultak a versenyautók, komppal keltek át a vízen, majd Siófok utcáin köröztek. Már korán reggel szervezők százai lepték el a Balaton fővárosát, hogy tanúi legyenek, amint a világ csúcskategóriás Formula-1-es gépcsodái száguldoznak a belvárosi utakon. A néhány körös rendezvény alatt a Forma-1-ben is teljesítő autók közel 250 km/h-s sebességgel dübörögtek el a víztorony előtti egyenes útszakaszon az alig pár méterre lévő tömegtől. Az eseményt Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyitotta meg.

 „Augusztus az ünnep jegyében zajlik Magyarországon. Mindjárt az első hétvége az autóversenyzők, a Forma-1 rajongóinak ünnepe", fogalmazott a miniszter. „A Magyar Nagydíj tradicionális sporteseményünk, százezres tömeget vonz Magyarországra, a futamot több százmillió néző követi a médián keresztül. Fontos tehát nekünk, a mai nap pedig egy kis kedvcsinálás a hétvégi futamhoz. Amolyan ráhangolás a mogyoródi versenyre. A kedvcsináláshoz pedig a katonák, a magyar Légierő katonái is hozzájárulnak, hiszen a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is találkozhatnak egymással a levegő és a száguldó cirkusz urai."

Szekeres Imre utalt rá: az év elején, a tatárszentgyörgyi lőtér homokbuckái között maga is megtapasztalhatta a sebesség, a száguldás élményét Palik László jóvoltából.
A miniszter emlékeztetett: a Magyar Honvédség ebben az évben ünnepli létrejöttének 160. évfordulóját, a Légierő pedig idén 70 éves. „Az ünnep jegyében rendezzük meg augusztus 16-án és 17-én Kecskeméten a 10. Nemzetközi Repülőnapot és Haditechnikai Bemutatót, egy olyan rendezvényt, amely úgyszintén tradíció már, s nem véletlen, hogy a honvédség kapcsán két szót emelhetünk ki igazán: tradíció és professzió", fogalmazott Szekeres Imre, aki kiemelte: amint az a biztonságos repüléshez elengedhetetlen, a földi száguldásnak is előfeltétele a megfelelő háttér, a műszaki kiszolgálás és pilóták felkészültsége. A rendezvények tehát nem csupán azokról szólnak, akik a látványt szolgáltatják, hanem azokról is, akik a háttérben megteremtik a felhőtlen szórakozás, szórakoztatás igen szigorú feltételeit.

A Forma-1-es világbajnokság Magyar Nagydíját idén Heiki Kovalainen
nyerte. A második helyet Timo Glock, a harmadikat Kimi Raikkönen
szerezte meg. A kormány képviseletében itt a honvédelmi miniszter adta
át az első helyezettnek a díjat.

Fotók: Veres Viktor, F. Nagy László