Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerész továbbképzés afgán rendőröknek

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. augusztus 4. 9:12

Az MH Tartományi Újjáépítései Csoport (MH PRT) törzsfőnöke, Budai Attila alezredes oklevelet adott át Baghlan tartomány tizennégy rendőrének, akik az MH PRT által szer-vezett háromnapos tűzszerész felkészítésen vettek részt.

„A rendőrök megfelelő felkészítése képezi a biztonság megteremtésének egyik alapkövét. Nem véletlen, hogy a PRT nagy hangsúlyt fektet az afgán rendőrök képzésére, amelyet a tábor magyar rendőrei szerveznek. A tanfolyamokhoz az MH PRT katonái is segítséget nyújtanak, hiszen a jól felkészített rendőrséggel történő együttműködés mind az afgán népnek, mind az MH PRT-nak közös érdeke. Minél biztosabban látja el feladatát a helyi rendőrség, annál több figyelmet tudunk fordítani az újjáépítésre" – mondta Budai Attila alezredes.

A foglalkozásokat két tűzszerész, Tóth Olivér törzsőrmester és Benkovics Ferenc törzs-őrmester tartotta, akik alapszintű aknafelismerési és helyszínelési ismereteket tanítottak a rendőröknek. Hasonló képzésben részesültek az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) ka-tonái 2008. július 18-19-én, ők az alapszintű aknafelismerési tanfolyamon kívül házilag készített robbanóeszközökről is kaptak felkészítést az MH PRT katonáitól. Az első ízben megrendezett tűzszerész tanfolyamok egyenlőre elméleti jellegűek voltak, de a jövőben a szakemberek gyakorlati foglalkozásokkal is kibővítik a képzést egy egyhetes tanfo-lyam keretében.