Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nyugat nem tájékoztatja többé az oroszokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 25. 12:38

Összeomlóban van az európai hagyományos haderők és fegyverzetek ellenőrzési rendszere, miután az oroszok után a Nyugat is úgy döntött, hogy felmondja tájékoztatási kötelezettségét az ilyen katonai kapacitások telepítését illetően.

A NATO és a Varsói Szerződés 1990 novemberében – az utóbbi szervezet végóráiban – kötötte meg az európai hagyományos erőkről és fegyverzetekről szóló megállapodását. A nemzetközi jogi dokumentum korlátozta a harckocsik, páncélozott szállító járművek, tüzérségi fegyverek, harci repülőgépek és helikopterek számát. Előírta azt is, hogy a felek kölcsönösen tájékoztatják egymást saját fegyveres erőik, csapataik állomásoztatásának számadatairól, jelentősebb csapatmozgásokról.

A két világrendszer szembenállásának hamarosan bekövetkező megszűnése után azonban idővel az egykori Varsói Szerződés országai sorra váltak NATO-taggá, illetve Európában államok szűntek meg, újak alakultak, és új katonai szembenállások keletkeztek. Ezért az eredeti megállapodást át kellett dolgozni, de azt a nyugatiak végül nem ratifikálták, arra hivatkozva, hogy az oroszok nem teljesítették vállalt kötelezettségeiket, hiszen nem vonták ki csapataikat Grúzia, valamint Moldova szakadár területeiről.

Az oroszok e módosítás ratifikálásának nyugati elmaradására, valamint az európai rakétavédelmi tervekre hivatkozva 2007-ben a maguk részéről „felfüggesztették" a megállapodásból fakadó kötelezettségeik – alapvetően a hagyományos erőkről szóló rendszeres adatszolgáltatás – teljesítését.

Ezt „viszonozta" most a Nyugat: brüsszeli NATO-diplomaták szerdai közlése szerint az Egyesült Államok, Németország, valamint 13 további NATO-állam hivatalosan közölte az oroszokkal, hogy nem ad többé tájékoztatást saját hagyományos erőiről, az ilyen erőkben bekövetkező változásokról. Erről értesítették a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet is. A 15 NATO-ország példáját hírek szerint valószínűleg az atlanti szövetség további tagállamai is követni fogják.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy „elérkeztek arra a pontra, amikor már nem fűződik érdek az orosz fél információkkal való viszonzás nélküli ellátásához".

Leonyid Ivasov tábornok, egy moszkvai stratégiai kutatóintézet vezetője szerint ez a bejelentés a hagyományos erőkről annak idején bizalomerősítő szándékkal kötött megállapodás „hivatalos halálhíre".